Annons

Typhus pressar hyran i Kikås

Mölndal I sommar startar inflyttningen i sju nya hyreshus på Lejonslättsgatan i Mölndal. För första gången testar Mölndalsbostäder en form av kataloghus. Det väntas hålla nere hyrorna.

I går göts bottenplattan till det första av de nya tvåvåningshusen på Lejonslättsgatan i Kikås. Här bygger Mölndalsbostäder totalt 56 lägenheter i olika storlekar.

De första hyresgästerna beräknas flytta in i juni nästa år. Nästa höst ska kvarteret vara helt befolkat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att bygga nytt blir som bekant ofta dyrt. Det brukar synas på hyresavin. Men i Kikås väljer Mölndalsbostäder nu för första gången att testa en variant av kombohus.

Det är ett typhus som de kommunala värdarnas branschorganisation Sabo har upphandlat, både för att pressa priserna och för att förenkla byggprocessen.

Annons

Med ramavtalet för kombohusen som utgångspunkt har Mölndalsbostäder fått ner kvadratmeterkostnaden till ungefär 1 800 kronor per kvadratmeter och år i snitt.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Det känner vi oss väldigt nöjda med. Med det reguljära tillvägagångssättet är det jättesvårt att få ekonomisk bärkraft och vettiga hyreskostnader. I innerstaden har vi med all möda i världen pressat ner oss till 2 000 kronor per kvadratmeter, säger fastighetsutvecklingschef Mats Andersson.

Kombohusen har funnits i flera år. Landets första stod klart i februari 2013. Men Mölndalsbostäder har inte varit redo att utnyttja möjligheten förrän nu, enligt Mats Andersson.

Annons

– Vi var inte organiserade för att bränna på när detta satte i gång. Nu har vi tre projektledare sedan två år, innan var det bara jag. Och detaljplaner och bygglovsprocesser tar tid, säger han.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Nu kan det mycket väl bli fler typhus i Mölndal framöver. Det som avgör är om typhusen – som har en standardiserad storlek och modell – passar in i befintliga detaljplaner och på kommande tomter.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.