Annons

Typhus pressar hyran i Kikås

Mölndal I sommar startar inflyttningen i sju nya hyreshus på Lejonslättsgatan i Mölndal. För första gången testar Mölndalsbostäder en form av kataloghus. Det väntas hålla nere hyrorna.

I går göts bottenplattan till det första av de nya tvåvåningshusen på Lejonslättsgatan i Kikås. Här bygger Mölndalsbostäder totalt 56 lägenheter i olika storlekar.

De första hyresgästerna beräknas flytta in i juni nästa år. Nästa höst ska kvarteret vara helt befolkat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att bygga nytt blir som bekant ofta dyrt. Det brukar synas på hyresavin. Men i Kikås väljer Mölndalsbostäder nu för första gången att testa en variant av kombohus.

Det är ett typhus som de kommunala värdarnas branschorganisation Sabo har upphandlat, både för att pressa priserna och för att förenkla byggprocessen.

Annons

Med ramavtalet för kombohusen som utgångspunkt har Mölndalsbostäder fått ner kvadratmeterkostnaden till ungefär 1 800 kronor per kvadratmeter och år i snitt.

Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

– Det känner vi oss väldigt nöjda med. Med det reguljära tillvägagångssättet är det jättesvårt att få ekonomisk bärkraft och vettiga hyreskostnader. I innerstaden har vi med all möda i världen pressat ner oss till 2 000 kronor per kvadratmeter, säger fastighetsutvecklingschef Mats Andersson.

Kombohusen har funnits i flera år. Landets första stod klart i februari 2013. Men Mölndalsbostäder har inte varit redo att utnyttja möjligheten förrän nu, enligt Mats Andersson.

Annons

– Vi var inte organiserade för att bränna på när detta satte i gång. Nu har vi tre projektledare sedan två år, innan var det bara jag. Och detaljplaner och bygglovsprocesser tar tid, säger han.

Läs ocksåCentralt boende mitt i smeten – om pippin själv får väljaEn fiskmås har lagt bo mitt i en trafikerad korsning. Bussar åker förbi och en andra bild visar äggen den ruvar på.

Nu kan det mycket väl bli fler typhus i Mölndal framöver. Det som avgör är om typhusen – som har en standardiserad storlek och modell – passar in i befintliga detaljplaner och på kommande tomter.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.