Annons

Bakläxa för Ockelbogårdars planerade försäljning

Ockelbo Moderaterna kritiserade bristen på underlag när kommunfullmäktige skulle ta ställning till Ockelbogårdars planer på att sälja flera lägenhetshus. Efter överläggningar i en paus enades den politiska ledningen och oppositionen om att skjuta upp beslutet till fullmäktigemötet i juni.
Foto: Ockelbo kommun/montage
Patrik Jonsson (S) (på bilden till vänster), ordförande i Ockelbogårdars styrelse, argumenterade först för att bostadsbolaget skulle få sälja flera av sina lägenhetshus. Men efter att Linus Gunnarsson (M) (på bilden till höger) hade kritiserat bristen på beslutsunderlag enades (S) och (M) om att skicka tillbaka ärendet till kommunstyrelsen igen.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat vill Ockelbogårdar sälja flera bostadshus för att få in pengar till renoveringar och bygge av nya bostäder. Fastigheterna bolaget vill sälja ligger på Södra Åsgatan 3–5 och 72 inne i Ockelbo, samt på Sjövägen 2–32 i Lingbo. Totalt handlar det om 22 lägenheter.

– Jag är inte emot en försäljning generellt sett, men det här ärendet har dragits på kommunstyrelsen och det har saknats underlag som efterfrågats. Det handlar om fastigheternas värdering, vad man räknar med för intäkter, vad det finns för investeringsbehov, vad har rustats, vad behöver rustas, vilken tidsplan finns, vad kommer det att kosta och hur har man kommit fram till det här, sa Linus Gunnarsson (M) under kommunfullmäktigemötet på måndagskvällen, och yrkade återremittering, det vill säga att ärendet ska tas upp i kommunstyrelsen ännu en gång innan fullmäktige får ta ställning till förslaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Joel Strömner från Sverigedemokraterna uttalade därefter partiets stöd till Linus Gunnarssons förslag.

Annons

Efter en paus begärde Magnus Jonsson (S), kommunalråd, ordet och meddelade att Socialdemokraterna drog tillbaka sitt förslag om att godkänna försäljningen.

– Det är av den enkla anledningen att vi säger ”vi gör om och så gör vi rätt”. Många av oss som sitter här var också med på kommunstyrelsen och vet vad som hände där. Att vi fick bryta kommunstyrelsen och Ockelbogårdar fick åka hem och räkna och kom tillbaka och gjorde en fantastisk dragning för kommunstyrelsen, muntligen, sa Magnus Jonsson och poängterade att en del siffror inte kunde presenteras för fullmäktige av affärsmässiga skäl.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

– Men vi tar med oss diskussionen här och tar det en repa till via kommunstyrelsen, sa han och anslöt sig därmed till Moderaternas förslag om återremittering, som strax efteråt röstades igenom.

Annons

Kommunfullmäktige röstade därefter ja till Ockelbogårdars förslag att bygga ett nytt lägenhetshus på Höjdvägen i Gäveränge, nära Ockelbo ost. Tanken är att det ska bli 16 lägenheter, hälften ettor och hälften tvåor, i ett kombohus – ett standardiserat hus som har tagits fram för att hålla nere byggpriserna.

Läs också Ginzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.