Annons

De får hyran sänkt med 200 kronor kvadraten

Stockholm Hyresnämnden har beslutat att AB Stockholmshem ska sänka hyrorna i fastigheterna Kornet 9, 10 och 12 på Ringvägen i Stockholm. Hyrorna höjdes efter en renovering år 2002.- Om beslutet inte överklagas blir det andra gången som AB Stockholmshem tvingas sänka hyrorna.- Min nya hyra blir ungefär 1 300 kronor lägre per månad, säger hyresgästen Roine Walfridsson.​

Punkthusen Kornet 9, 10 och 12 byggdes på 1940-talet. Lägenheterna var ursprungligen 20 till 27 kvadratmeter stora. Vid renoveringen, som utfördes av PEAB, slogs lägenheterna ihop och gjordes större. Roine Walfridsson fick en trea på 70 kvadratmeter.

– Renoveringen var slarvigt gjord. De flesta av oss hyresgäster är överens om att det är ett fuskjobb som har utförts. I ett av mina tre rum låter det som om taket ska ramla in när grannen spolar på toaletten. Och borra hål i väggen är ingen idé, ingen skruv får fäste eftersom murbruket är för poröst, säger han.
Den nya hyran var 8900 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

–  Det var som om vi var nya hyresgäster i nyproducerade lägenheter. AB Stockholmshem smackade på rejält när de höjde hyran.

En hyresgäst vände sig år 2002 till hyresnämnden som beslutade att hyran skulle sänkas med 200 kronor per kvadratmeter och år. Ärendet överklagades, men Svea hovrätt fastställde beslutet. Då valde AB Stockholmshem att sänka hyrorna för alla hyresgäster. Men fortfarande var hyrorna höga.

– Hyresgästföreningen har jämfört med liknande fastigheter som ägs av kommunala bostadsföretag på Södermalm. Hyrorna i fastigheterna Kornet ligger betydligt högre, säger P-o Brogren, presstalesman på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåKupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent

Den 31 oktober 2006 kom ansökan till hyresnämnden där hyresgäster i fastigheterna Kornet yrkar på hyressänkningar. Trots att Hyresgästföreningens ombud bevakat ärendet för sex hushåll har Hyresgästföreningens förhandlare gått med på hyresvärdens önskan att höja hyrorna.

– Hyrorna har fastställts tidigare. Vi fick inte ned hyrorna mer, säger Ömer Sungur hyresgästföreningens förhandlare.

– Jag kommer snarast att skicka en förhandlingsframställan där Hyresgästföreningen vill omförhandla hyrorna enligt hyresnämndens beslut, fortsätter han.

Läs ocksåTrots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.

Hyresgästföreningen region Stockholms ombud Christian Hammerman fick igenom det nya beslutet i hyresnämnden. De sex hushållen, som nu får ny hyra, ska få den överskjutande delen återbetald retroaktivt från och med 1 februari.
Ulrika Meurke och Fredrik Devoto flyttade in på Ringvägen 56 år 2003, efter renoveringen.

Annons

– Vi visste att hyran varit högre men att den hade sänkts rejält. Man talade om att en ytterligare sänkning skulle ske, säger Ulrika Meurke som är hemma med förkylda dottern Isabel.

– Det känns tryggt att vara med i Hyresgästföreningen, de har koll!, fortsätter hon.​

Läs också Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Kräver sänkta hyror i ytterligare tre Uppsalakvarter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.