HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De jagar skräp i Biskopsgården

Göteborg Snart ska felsorterade sopor och dåliga vanor vara ett minne blott. Det ska Biskopsgårdens flerspråkiga skräpjägare se till.

Överfulla papperskorgar och stökiga miljörum har varit vardagsmat på Godvädersgatan i norra Biskopsgården. Men nu satsar hyresvärden Bostadsbolaget på att få ordning på sophanteringen.

I samarbete med Hyresgästföreningen har man skapat skräpjägarna, en grupp på 15 hyresgäster som ska informera sina grannar om hur avfallet bäst bör hanteras. Gruppen behärskar tolv olika språk, och har därmed goda förutsättningar att nå ut i det mångkulturella bostadsområdet.

Läs ocksåHyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsenThea Thanprasit, halvkroppasbild, sitter med jeans framför sig på bordet, på återbruksverkstaden.

Abdi Abdikadir från Hyresgästföreningen leder skräpjägarnas arbete. Han bor själv i området och poängterar att det framför allt handlar om att grundlägga nya vanor, bland annat när det gäller sopsortering.

– Många människor i andra länder har inte det här systemet, säger han. Men de menar inget illa och de är inte idioter. Vi ska försöka förändra attityder. Ju mer information vi sprider, desto mer information sprider folk vidare till sina familjer och släktingar.

Annons

Skräpjägarna ska träffas en gång i veckan för olika uppdrag. Bland annat ska nya papperskorgar placeras ut. Gruppen ska också skapa ett återbruksrum där hyresgäster kan lämna oönskade saker som ändå är hela och rena och som någon annan kanske vill ta över.

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Tanken är att Bostadsbolagets kostnader för avfallshanteringen ska minska på sikt. Det skulle även gynna hyresgästerna, resonerar Abdi Abdikadir – kanske i form av lägre hyreshöjningar eller andra förbättringar i närområdet.

– Det är en del av moroten, säger han.

Annons

Verksamheten ingår i ett större projekt, Vackra Biskopsgården, som avslutas till sommaren. Skräpjägarna ska innan dess ha hunnit prata med minst 400 hyresgäster på gårdarna längs Godvädersgatan.

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

Men Abdi Abdikadir hoppas att verksamheten ändå kan leva kvar när projektpengarna är slut, och kanske även spridas till Bostadsbolagets övriga 800 lägenheter i närheten.

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.