Annons

Kallhyra kan tvinga Barbro flytta

Motala När varmhyra blir kallhyra kan Barbro Lindgren i Tjällmo tvingas flytta. Hon känner sig lurad av både värden och Hyresgästföreningen.

– Det står i mitt hyreskontrakt att värme, vatten och el ska ingå. Men nu gäller inte det längre. Jag kommer inte att ha råd att bo kvar när jag förutom hyran även ska betala för värmen, säger Barbro Lindgren.

Hon är en av 44 hyresgäster som berörs av en ny överenskommelse mellan hyresvärden Platen i Motala och Hyresgästföreningen. Under de kommande fem åren ska antalet
kilowattimmar som ingår i hyran trappas ner till noll. Från 2025 är det ren kallhyra som gäller och hyresgästerna får själva stå för uppvärmning och hushållsel. Som kompensation sänks hyran med 70 kronor per kvadratmeter och år. För Barbro Lindgrens del innebär det en hyressänkning med 379 kronor i månaden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Men vad hjälper det när jag kommer få betala 1 600–1 800 för värmen, säger Barbro.

Hon är född i Tjällmo och har många vänner på orten, vilket ger trygghet. Barbro tycker om sin lägenhet där hon bott i närmare 20 år. Men snart kan hon tvingas lämna den.

– Vi är mest pensionärer som bor här. Vi får rådet att lägga undan pengar till vinterhalvåret när elräkningarna är dyrast. Men som ensamstående med låg pension, vad ska jag lägga undan av?

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.

Efter att ha sett grannars elfakturor räknar hon med att hyran för hennes tvåa på 65 kvadratmeter kommer att hamna på mellan 6 500 och 7 000 kronor i månaden inklusive uppvärmning.

– Det är samma hyra som mitt barnbarn betalar för sin lägenhet på Ekön i Motala. Den är lika stor men har bättre läge och är topprenoverad, säger Barbro Lindgren.

Annons

Platen och Hyresgästföreningen är helt överens om att genomföra förändringen. Rättvisa och hållbarhetstänk är de främsta argumenten.

Läs ocksåRekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman

– Det är jättekonstigt om en del hyresgäster måste betala för värmen och andra inte. Det är inte rättvist, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carina Johansson.

Samtidigt har hon förståelse för de negativa reaktionerna.

– Det är aldrig roligt att bli av med något som är gratis. Men någon gång måste plåstret rivas av. Från Hyresgästföreningens sida kommer vi förstås att ha det här i åtanke i kommande årshyresförhandlingar, säger Carina Johansson.

Platens vd Lars Åke Landén betonar att det inte är fråga om en hyreshöjning utan om en rabatt som nu successivt tas bort.

– Lägenheterna byggdes med kallhyra en gång i tiden, men det var svårt att hyra ut dem. Då valde Platen att bjuda på 10 000 kilowattimmar per år för att slippa ha lägenheter som stod tomma. Men nu är det 2019 och vi pratar energibesparingar och hållbarhet, säger han.

Annons

Platens förhoppning är att hyresgästerna ska bli mer återhållsamma med sin energiförbrukning när den tydligare belastar den egna plånboken. Hyresvärden undersöker också möjligheten att på sikt installera luftvärmepumpar.

– Det finns de som inte gillar det här alls. Men det finns också hyresgäster som har hört av sig och är glada för att de slipper att vara med och betala för grannens förbrukning, säger Lars Åke Landén.

Men Barbro Lindgren i Tjällmo har svårt att se något positivt med förändringen.

– De säger att det är rättvist men jag tycker att det är orättvist. Jag kommer att försöka få tag på en annan lägenhet, men det är motvilligt som jag flyttar, säger hon.

Fakta: Detta har hänt
  • Diskussionerna mellan Platen och Hyresgästföreningen om att fasa ut varmhyran i sammanlagt 70 lägenheter i Tjällmo, Klockrike och Godegård inleddes 2013.
  • Sedan 2015 har antalet kilowattimmar som ingår i hyran sänks något. Enligt en ny överenskommelse ökas takten på nedtrappningen. 2025 ska systemet vara helt utfasat.
  • I de 26 lägenheter där det varit omflyttning under senare år gäller redan kallhyra.
Läs också Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Se upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.