HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De startar första bygget på tio år

Borensberg Det har gått tio år sedan Platen byggde nytt i Borensberg senast. Nu har det första spadtaget tagits för 24 nya lägenheter.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

Delar av tomten på Vallgatan 10 mitt i Borensberg är täckt av halm, för att hindra marken från att frysa.

– Vi blev lite oroliga förra veckan när det var 17 minusgrader, säger Ulf-Henrik Östlund, marknads- och kommunikationschef hos kommunala Bostadsstiftelsen Platen.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Tanken är att arbetena på platsen ska dra i gång genast. Redan 1 december ska två hyreshus med totalt 24 lägenheter stå klara för inflyttning. Att det går så snabbt beror till stor del på att Platen valt att satsa på så kallade kombohus, som redan är färdigritade och delvis byggs i fabrik.

Men även om själva bygget går undan så har processen fram till byggstart tagit desto längre tid. Det har funnits byggplaner tidigare, som lagts på is. Först när Platen i slutet av 2015 fick köpa ytterligare tomtmark intill sina befintliga hus på Hamnvägen tog planerna fart igen på allvar. Ett mindre bostadshus som stod på platsen revs i somras och i september 2016 fattade Platens styrelse det formella beslutet att bygga.

Många lokalpolitiker och Borensbergsbor har kommit för att vara med när det första spadtaget ska tas av bostadsstiftelsens styrelseordförande Maj Karlsson (S) och André Saxbo, projektledare hos entreprenören JSB som bygger lägenheterna.

Läs ocksåVem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

– Vi har pratat länge om att bygga och det är en efterfrågan på bostäder i dag. För inte så länge sedan vi hade vakanser i Bostadsstiftelsen Platen. I dag har vi bostadsbrist. Det känns bra att vi äntligen får sätta spaden i backen här i Borensberg, säger Maj Karlsson innan det är dags att greppa spaden.

Annons

Hälften av lägenheterna blir tvåor på 61 kvadratmeter och hälften treor på 72 kvadrat.

En av de Borensbergsbor som har kommit till Vallgatan den här dagen är Birger Ljungberg. Han och hustrun bor i dag i villa men har köat för lägenhet på orten i tre år.

Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

– Det finns inget ledigt att hyra här, säger han.

Nu hoppas han på att kunna flytta in i en av de nya lägenheterna och slippa ännu en vinter med snöskottning. Hyreshusen får hiss och inglasade balkonger.

– Vi har bott i huset i 36 år men det börjar bli besvärligt med trappor och trädgård. Åldern börjar ta ut sin rätt, säger Birger Ljungberg, som är 81 år.

Annons

Hyrorna har förhandlats med Hyresgästföreningen och ligger på cirka 8 000 kronor för en tvåa och 9 300 för en trea. Många som har ägt sin villa en längre tid har en lägre boendekostnad än så. Men hyran avskräcker inte Birger Ljungberg.

– Det är ju vad det kostar, så det får man ta, säger han.

Lägenheterna fördelas efter kötid och uthyrningen påbörjas runt månadsskiftet januari-februari.

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.