Annons

Försäljning av Trelleborgshem klar – blir del av koncern

Trelleborg Trelleborgshem blir en del av den kommunägda koncernen Trelleborgs Rådhus AB. Det gör det möjligt för kommunen att flytta vinster inom koncernen och på sätt slippa betala skatt för dessa. Hyresgästföreningen är kritisk till upplägget.
Foto: Kristina Wahlgren

Kommunfullmäktige har tagit beslutet att sälja Trelleborgshem till sin egen koncern Trelleborgs Rådhus AB. Eftersom flera kommunala bolag nu ligger i samma koncern kan bolagsvinsterna användas för att täcka förluster i andra bolag och bara det sammanlagda resultatet i koncernen beskattas. Samma upplägg finns i Malmö där kommunala bostadsbolaget MKB ingår i en koncern och där MKB:s vinst bland annat gått till att finansiera Malmö live och Stadsteatern.

– Vi vill slippa betala onödig skatt till staten och kunna matcha vinster mot förluster, har Mikael Rubin (M), tidigare sagt för att förklara bakgrunden till beslutet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresgästföreningen är kritisk. Att plocka vinst från Trelleborgshem ser man som en dubbelbeskattning av hyresgästerna.

Annons

– Vi ser stora risker med att lägga Trelleborgshem i en kommunkoncern. Pengarna från Trelleborgshem ska stanna i bostadsbolaget och komma hyresgästerna till godo, genom underhåll, nybyggnation och investeringar i existerande fastigheter, har Sten Lundström, från styrelsen i Hyresgästföreningen i Trelleborg, sagt.

Men Mikael Rubin (M) menar att oron är obefogad. Att låta Trelleborgshem ingå i koncernen har enbart skattetekniska skäl.

Läs ocksåOro när Trelleborgshem ska bli del av koncern

– Skulle vi vilja plocka pengar ur Trelleborgshem idag så skulle vi kunna göra det redan nu till sociala investeringar. Det har inte med det här att göra och det är inte aktuellt. Det är inte skälet. Man behöver inte oroa sig för saker som inte har inträffat ännu, sade han i en tidigare intervju med Hem & Hyra.

Annons

S, MP, L och C röstade mot förslaget i kommunfullmäktige.

Läs också Kommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen Birgit Ny ägare till 800 allmännyttiga lägenheter i Trelleborg Till salu: 800 av allmännyttans lägenheter Beslut: Upp till 1 000 av Trelleborghems lägenheter säljs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.