Annons

Hälften av Trelleborgshems lägenheter kan säljas

Trelleborg Förslaget kommer att tas upp i fullmäktige under hösten. Detta kan resultera i en försäljning av upp till 1000 lägenheter som ska vara klar redan 2020.

Trelleborgshem äger idag omkring 2 000 hyreslägenheter men inom kort kan det vara hälften så många. Det visar dokument som Hem & Hyra tagit del av. I höst tas frågan upp i fullmäktige.

–  Trelleborgshem ska vara en viktig aktör och kommunens redskap för att bygga i kommunen, säger Mikael Rubin (M), ordförande i kommunstyrelsen och styrelseordförande i koncernbolaget Trelleborgs Rådhus AB som äger bostadsbolaget.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Han menar att det inte handlar om någon privatiseringsvåg eller utförsäljning av allmännyttan utan om att stärka ekonomin för att få till fler bostäder.

–  Annars hade jag ju som moderat föreslagit att sälja hela allmännyttan, säger han.

Hyresgästföreningen i Trelleborg är starkt kritisk till planerna.

Annons
Läs ocksåKommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen BirgitGanimete betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit.

–  Det låter illa i mina öron. Frågan är vad som kommer att hända. Blir det hyreslägenheter i fortsättningen eller kommer de att ombildas?, säger Lars-Olof Carlsson, ordförande i Hyresgästföreningen SVT (Svedala/Vellinge/Trelleborg).

I början av maj i år beslutade kommunfullmäktige i Trelleborg om nya ägardirektiv för Trelleborgshem. En av punkterna handlar om försäljning: “För att omstrukturera sitt fastighetsbestånd och för att lämna utrymme för andra aktörer skall bolaget pröva möjligheten att sälja delar av sitt fastighetsbestånd”.

Läs ocksåNy ägare till 800 allmännyttiga lägenheter i Trelleborg

Bostadsbolaget ägs sedan i vintras av koncernbolaget Trelleborgs Rådhus AB som i sin tur ägs av kommunen. En knapp månad efter kommunfullmäktiges beslut i maj antogs ägardirektiven av Trelleborgs Rådhus AB och Trelleborgshem. En vecka senare höll Trelleborgs rådhus AB möte.

I ett utkast av protokollet som Hem & hyra tagit del av står det att koncernbolaget vill att kommunstyrelsen föreslår en försäljning från Trelleborgshem, med hänvisning till de nya ägardirektiven och formuleringen om försäljning. Enligt dokumentet rör det minst en tredjedel och som mest hälften av fastighetsbeståndet. Och det ska vara genomfört innan slutet av 2020.

Annons

–  För oss handlar det om att Trelleborgs kommun står inför väldigt mycket byggnation och då vill vi att Trelleborgshem är en del av det. Och att vi ska kunna bygga i både hög- och lågkonjunktur och då måste vi stärka den finansiella ställningen i Trelleborgshem. Dessutom är det ett jättebra sätt att locka nya större aktörer till Trelleborg när vi ska bebygga hela Kuststaden. Stora aktörer vill, och det är mer än en handfull, gärna ha ett bestånd redan när de börjar bygga för att lära känna Trelleborg, säger Mikael Rubin (M).

Han tror inte att hyresgästerna kommer att märka någon skillnad vid en försäljning av huset där de bor, förutom att “det kommer stå ett nytt namn på hyresavin”. Men Hyresgästföreningen ser andra scenarion.

–  Det blir naturligtvis som det brukar bli, att hyran stiger och samtidigt lite mer renoveringar som man kan ta betalt för. Det är ju tyvärr det man är ute efter. För många som bor i lägenheterna känns det tryggare att bo i allmännyttan. Det beror på vem som köper men det blir en väldig oro. Det finns en del fastighetsägare som är riktigt bra i Trelleborg men det finns även en del som inte är så bra. Man vet aldrig vem som blir ägare, säger Hyresgästföreningens Lars-Olof Carlsson.

Fakta: Trelleborgshem

Bostadsbolaget ägs sedan i vintras av det kommunägda koncernbolaget Trelleborgs Rådhus AB som även omfattar andra bolag som Trelleborgs Energiförsäljning och Trelleborgs Fjärrvärme AB. 

Koncernbolaget bildades 2018 och samma typ av upplägg finns exempelvis runt MKB i Malmö. Att låta Trelleborgshem gå in i koncernbolaget möttes av kritik från Hyresgästföreningen i Trelleborg som befarade att det skulle få en negativ effekt för hyresgästerna. Upplägget motiverades av kommunen som ekonomiskt, fördelaktigt rent skattetekniskt.

Läs också Till salu: 800 av allmännyttans lägenheter Beslut: Upp till 1 000 av Trelleborghems lägenheter säljs Trelleborgshem varnar för försäljning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.