HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Demonstration mot försäljning av 1 300 lägenheter

Botkyrka Protesterna mot försäljningen av 1 300 lägenheter i Alby fortsätter. I går kväll demonstrerade missnöjda hyresgäster.
Foto: Kenneth Samuelsson
Åsa Eklund har gjort ett aktivt val att bo i allmännyttan och vill inte att lägenheterna säljs till en riskkapitalist.

”Alby är inte till salu”  ” En enad förort kan aldrig besegras”  och ”Våra röster är vårt ort”, var några av protestramsorna som ljöd bland människorna i demonstrationståget som slingrade sig från tunnelbanan i Alby till Albyberget som ska säljas.

Jaqueline Mendez, som bott i Alby i 22 år, demonstrerade för att hon tror det blir sämre med en privat ägare.
– De vill bara tjäna pengar. Men jag tror det hade varit bättre att demonstrera vid kommunhuset istället för här, då hade politikerna sett hur stort missnöjet är, menade hon.

Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

När demonstrationståget stoppade vid ett hyreshus avlöste olika talare varandra. Emma Dominguez, en av initiativtagarna till kampanjen ”Alby är inte till salu”, krävde det socialdemokratiska kommunalrådet Katarina Berggrens avgång för att hon vill sälja lägenheterna.
– Vi är inte rädda, vi är inte tysta, vi är arga och frustrerade, var hennes budskap.

Annons

En annan talare var Åsa Eklund, som bott på Albyberget i sex år och var med och startade ”Alby inte till salu”.
– Jag bor här för att jag gillar hyresrätten och jag vill bo hos Botkyrkabyggen. Jag vill inte att det ska säljas, sade hon.

Demonstrationen var en protest mot att det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen i fredags meddelade att de skrivit ett avtal med en ny ägare. Köpare är flera svenska och finska affärsmän,  Mikael Ahlström, partner i riskkapitalbolaget Procuritas är huvudägare. Köpesumman är på 705 miljoner kronor. Skälet till försäljningen är bostadsbolagets stora renoveringsbehov som kräver miljardinvesteringar de närmast åren.

Läs ocksåTrots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen

Men demonstrationen till trots, det som avgör om försäljningen av lägenheterna kan stoppas är domen från Botkyrka kommuns valnämnd som kommer i kväll. Valnämnden har kontrollerat de  6 600 röster, räknat antalet och kontrollerat om personerna bor i kommunen. Är valnämndens besked att antalet röster uppfyller kravet för att få till stånd en folkomröstning är det upp till politikerna i kommunfullmäktige i Botkyrka att besluta om det ska bli en folkomröstning eller ej. Om 2/3 av ledamöterna i kommunfullmäktige röstar nej till en folkomröstning blir det ingen folkomröstning.

Annons

För att försäljningen av lägenheterna ska bli av krävs slutligen att kommunfullmäktige godkänner den nya köparen vid ett fullmäktigemöte den 26 juni.

Läs också Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Ångrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.