Annons

Den “mänskliga sidan” fick värden att höja hyran

Malmö Hyresgästen vill ha tillbaka runt 24 000 kronor i oskälig hyra. Värden står fast vid priset, motiverat med bland annat vilka och hur många som bodde i lägenheten.

Lägenheten i södra Malmö hyrdes ut. Och hyrdes ut igen. Kostnaden steg i flera omgångar.

Hyresgästen i det tredje ledet har nu vänt sig till hyresnämnden med ett krav på återbetalning av oskälig hyra. Enligt ombudets uträkning betalade kvinnan runt 24 000 kronor för mycket över nio månaders tid.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Andrahandshyresgästen, som är den som krävs på pengarna, har förklarat sin version av bakgrunden till de två höjningarna av ursprungshyran i ett mejl till domstolen:

Annons

Han upptäckte att det bodde fyra personer i lägenheten, mer än avtalat och bland annat en utländsk medborgare som han menar saknade uppehållsrätt i Sverige. Hans reaktion blev att vilja kasta ut allihopa, skriver han. Men sedan tog den “mänskliga sidan” över och han höjde istället månadshyran med 1 000 kronor och lät bli att riva kontraktet. Redan innan detta låg hyran på nästan 2 000 kronor mer än vad som hade förhandlats med fastighetsägaren.

–  Bara för att det finns fler människor kan man inte höja hyran. Man tittar på förhandlingsöverenskommelsen mellan MKB och hyresgästföreningen, säger hyresgästföreningens jurist Josephine Stensson som driver målet för kvinnans räkning.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Mannen menar vidare att tvåan hyrdes ut möblerad och att detta i kombination med kostnader för en säkerhetsdörr också ligger till grund för hyran. Hyresgästföreningens jurist hänvisar dock till kontraktet som mannen skrev med kvinnan när hon flyttade in, där rutan “omöblerad” är ikryssad. Notan för säkerhetsdörren är redan pålagd hyran, enligt uppgifter från MKB som äger huset.

Annons

Parterna möts i förhandlingssalen nästa vecka.

Fakta: Flera led

MKB – äger fastigheten.
Kontraktsinnehavaren – bor inte på adressen.
Andrahandshyresgästen – hyrde ut och höjde hyran två gånger.
Tredjehandshyresgästen – vill ha tillbaka pengar.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.