Annons

Anita vann striden – ombildning stoppas: ”Jag firade med bakelse och kaffe”

Stockholm Anita Gunnerstad, 77, är en av hyresgästerna på Friherregatan i Hässelby gård som kämpat mot en ombildning. Nyligen kom beskedet att affären stoppas. "Vi vann! Jag blir fortfarande så glad att jag hoppar när jag tänker på det", säger hon.
Anita Gunnerstad dricker kaffe på sin kolonilott
Foto: Linda Dahlin
När Hem & Hyra träffar Anita Gunnerstad på hennes kolonilott firar hon med kaffe och prinsesstårta. "Jag känner mig väldigt lättad över att det inte blir någon ombildning".

I en rad artiklar har Hem & Hyra granskat ombildningar i Stockholms län där den största ombildningsaktören, Restate, varit inblandad. I den första delen träffade vi Anita Gunnerstad, 77 år, i Hässelby gård, som inte ville köpa sin lägenhet, och som var kritisk till hur processen gått till.

–  För det första skulle banken skratta åt mig om jag gick in och frågade om lån. Och för det andra tycker jag det är förkastligt att sälja ut allmännyttan, det behövs hyresrätter med rimliga hyror, sa hon till Hem & Hyra då.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

In i det sista var det osäkert om ombildningen skulle gå igenom. Men den 28 april kom beskedet som togs emot med glädje av Anita Gunnerstad och de andra hyresgästerna i Hässelby Gård som inte ville ombilda: ombildningen av husen stoppas.

För Anita Gunnerstad kändes det som att en tung sten föll från hjärtat. Hon åkte in till Pallas konditori i Vällingby centrum med en vän och firade med bakelse och kaffe.

– Jag känner mig väldigt lättad. För mig är det en trygghet att bo i allmännyttan. Här morsar vi på varandra och det brukar vara trevlig stämning. Den här ombildningen har delat oss i två läger, de som är för och de som är emot, säger hon.

Annons
Läs ocksåHovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel
Lars Dahlman och Anita Gunnerstad är glada och lättade över att lägenheterna förblir hyresrätter med Svenska Bostäder som värd.

Under sommaren 2021 hölls köpstämman i föreningen där en majoritet av hyresgästerna röstade ja för en ombildning. Enligt Svenska Bostäder gick affären inte igenom på grund av att föreningen saknade finansiering.

–  I februari i år meddelade ombildningskonsulten Restate att föreningen saknade finansiering. Stockholms stadshus AB gav dem då en förlängning och tillträde sattes från februari till senast den 28 april. Föreningen saknar fortfarande finansiering och därför har affären inte gått igenom, säger Ida Strutt, kommunikationschef för Svenska Bostäder.

Betyder beslutet att husen inte kommer att säljas utan fortsätta vara en del av allmännyttan?

Läs ocksåBanken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv”Ingrid Uggla

– Ja. Fastigheten kommer kvarstå i Svenska Bostäders ägo och förvaltning, säger Ida Strutt.

Annons

Alexander Grivans, ordförande i bostadsrättsföreningen och en av de drivande i ombildningen, vill inte ge någon kommentar angående ombildningen som inte blev av.

Anitas granne, Lars Dahlman, som är engagerad i Hyresgästföreningen och en av de hyresgäster som ifrågasatt ombildningsprocessen redan från start, känner sig liksom Anita också glad och lättad över att ombildningen inte blir av.

– Nu slipper folk hamna i skuldfällor och de äldre som var oroliga kan känna sig trygga. Det måste finnas kvar sådana här områden med hyresrätter som har hyfsade hyror, säger han.

Läs också Ali köpte bostadsrätt som inte fanns – krävdes på en halv miljon av banken: ”Hela mitt liv är förstört” Nordea godkände lån för bostadsrätt som inte fanns – här är missarna som banken inte vill kommentera Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.