Annons

Hem & Hyras avslöjanden kan än en gång vinna fint pris – granskade ombildningar

Nyheter När företag vill tjäna pengar på ombildning blir människor och deras hem brickor i spelet om bostadsmiljoner. Hem & Hyras reportrar Ida Karlsson och Linda Dahlin har undersökt ombildningskonsulternas skurkaktiga metoder – en insats som nu nomineras till Tidskriftspriset, kategori "Årets Granskning".
Foto: Marc Femenia/Hem & Hyra
Hem & Hyras reportrar Ida Karlsson och Linda Dahlin är nominerade för sin granskning av ombildningskonsulter.

För tredje året i rad är Hem & Hyras reportrar nominerade till en av de finaste utmärkelser en journalist kan få: Tidskriftspriset, kategorin ”Årets Granskning”.

Reportrarna Linda Dahlin och Ida Karlsson har granskat hur ombildningsföretag i Stockholm tjänar stora summor genom skurkaktiga metoder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I bostadsbristens Sverige finns enorma pengar att tjäna på ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter. Många lyckas göra en god affär, men Hem & Hyra har granskat baksidan av köpfesten.

– Det känns stort. Vi är så glada att den här granskningen uppmärksammas. Den handlar om att redan utsatta personer blir blåsta, ofta de svagaste på bostadsmarknaden.

Ett företag som utmärker sig är ombildningskonsulten Restate, som bluffat igenom en ombildning, säger Ida Karlsson.

Annons
Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk”Det finns ett verkligt behov av ny lagstiftning. Hyresgäster vågar inte och har inte alltid resurser att ta tillvara sina rättigheter,” säger Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.
Fanny Lundström
Juristen Fanny Lundström försökte ta strid mot konsulten, och förlorade allt.

Fuskskrev sina bekanta

Det handlar om mångmiljonaffärer som går under radarn, där konsulter kan verka fritt och de boende hamnar i kläm. Hyresgäster och andra boende berättar att de känner sig maktlösa och överkörda.

– I sin livs största affär är hyresgästerna utlämnade till konsulter som själva tjänar pengar på att ombildningen genomförs. Ingen myndighet granskar köpen. Ansvaret för komplicerade fastighetsaffärer landar helt på hyresgästerna, säger Ida Karlsson.

Avslöjandet om att konsultjätten Restates vd bland annat fuskskrivit sina bekanta för att få igenom en ombildning har gett reaktioner på högsta politiska nivå. Avgående justitieminister Morgan Johansson har kallat ombildningsfusket för rena gangsterfasoner och tillsatte i somras en utredning för att täppa till hålen i lagen.

Läs också”Den stora köpfesten” gav guldspade till Hem & HyraIda Karlsson, Linda Dahlin, guldspaden
Hem & Hyras reportrar Ida Karlsson och Linda Dahlin.

– Vi blev otroligt glada över nomineringen. Och vi känner oss också glada för de modiga hyresgästernas skull, som ställt upp och berättat om hur de hamnat i kläm under de här ombildningsprocesserna, berättar reporter Linda Dahlin.

Annons

Hem & Hyras editionschef Anna Tiberg vittnar om ett omfattande, krävande journalistiskt arbete som pågått i månader.

– Därför är det fantastiskt roligt att de verkligen får lön för mödan och lyfts fram för sina hårda ansträngningar.

Tidskriftspriset är instiftat ut av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter och delas ut under en gala på Cirkus i Stockholm den 19 oktober. Det är tredje gången som kategorin ”Årets Granskning” finns med på galan. Hem & Hyra har varit nominerade samtliga år och vann 2021.

Fakta: Här är de nominerade till Tidskriftpriset Årets granskning

Rika villaägare ockuperar allmän mark – med svartbyggd helikopterplatta
Av: Eigil Söderin och Emanuel Hendal
Dagens ETC
”Genom påhittiga metoder och journalistiskt fotarbete skapar de ett engagemang hos läsaren som ledde till folkligt uppror. När de avslöjade hur rika villaägare tar sig friheter och bryter lagen när de ockuperar det som är allas mark.”

Flickorna som tvingas tigga
Av: Johan Frisk och Anna Wallenlind Nuvunga
Faktum
”Genom en djupdykning i ett tabubelagt ämne ger reportrarna de osynliga barnen en röst. Och avslöjar ett systemfel där barn far illa medan samhällets skyddsnät brister.”

Den stora köpfesten
Av: Ida Karlsson och Linda Dahlin
Hem & Hyra
”I en omfattande granskning med kreativa metoder avslöjar de hur de mest utsatta blir brickor i ett fult spel när bostäder omvandlas till pengamaskiner. De stora vinnarna på ombildningsbluffen är   konsulterna som styr köpfesten medan hyresgästerna i utsatta områden mjölkas på pengar.”

Förlossningskrisen
Av: Irena PozarMy VingrenFrida Olheden och Ellen Hammarskiöld
VeckoRevyn
”Genom en unik kartläggning kan de avslöja vad som döljer sig bakom den nattsvarta statistiken inom förlossningsvården. Det som vårdpersonalen så länge varnat om får genom granskningen en ny skärpa.”

Läs också Hem & Hyras avslöjande om ombildningsfusket kan vinna guldspade Efter Hem & Hyras avslöjande – nu ska regeringen utreda ombildningsfusket Ombildningssvindel – ledamot tvingas betala tillbaka 7 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.