Annons

Deras värd försökte höja hyran i smyg

Malmö ​Akelius hoppade av hyresförhandlingen. Bostadsbolaget höjde hyran för 204 hyresgäster på Möllevången utan att ha nått någon förhandlings­överenskommelse med Hyresgästföreningen.

​Anna Kroon och Johannes Tegner är några av de 70 hyresgäster som reagerade på tilltaget. De har fortsatt att betala den gamla hyran i väntan på ett nytt avtal.

– Det gäller att ha koll och verkligen kontrollera avierna så att man inte går på det, säger Anna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var i början av sommaren som de boende i den stora 80-talsfastigheten på Bark­gatan fick nya hyresavier med en höjning på 2,62 procent.

– Det är ju inte så mycket till förhandling, det är mer ett krav. Men vi är vana vid att ­Akelius gör som de själva vill, säger Johannes.

Paret betalar 6 163 kronor för sin tvårummare på 55 kvadratmeter.

Läs ocksåHyresgäster i limbo när skiljemans avgörande tolkas olikaHyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark informerar hyresgäster hos Victoriahem i Borås om den pågående tvisten kring tolkningen av skiljemannens beslut.

– Vi trivs men det är mycket pengar för en lägenhet i det här området, konstaterar Anna.

Annons

Att hyran ligger högt anser även Hyresgästföreningens förhandlare Monica Kristensson. Hon är kritisk till att Akelius valt att höja hyran direkt i stället för att försöka nå en förhandlingsöverenskommelse.

– Akelius riskerar sitt goda rykte genom den här formen av oseriösa metoder.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Hon jämför med Herrgården där Bostads AB Gröningen och Newsec agerar på samma sätt.

– Man skrämmer hyresgästerna till att betala en högre hyra. Hyran ska avgöras av marknadens parter men nu hamnar ju hyresgästerna ofrivilligt i en konflikt med sin hyresvärd. Det är respektlöst.

En sådan jämförelse vill Per Ekelund, regionchef på Akelius, inte höra talas om. Han beskriver direktaviseringen till hyresgästerna som ett nödvändigt ont. 

Annons

– Detta var ingenting vi ville men vi upplevde att vi inte kom någonstans i våra diskussioner med Hyresgästföreningen. Vi fick noll förra året och i år ville man också ge oss noll procents höjning, det kunde vi inte gå med på.

För drygt två år sedan försökte Akelius övertyga de boende om att köpa sina lägenheter. Intresset var svalt. Sedan dess har Akelius i stället renoverat fastigheten.

– Vi vill förhandla med Hyresgästföreningen men det krävs två för att dansa. Vi har inga problem annars i Malmö utan det är just den här fastigheten som vi är oense om.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.