Annons

Rikshem: ”Det är högst förbjudet att röka i din lägenhet”

Solna "Detta kan bli en dyr kostnad för dig". I Hagalund har en lapp om totalt rökförbud i lägenheter suttit i portuppgångarna sedan årsskiftet. "En otroligt hotfull ton, jag undrar om det är ens är lagligt", säger tidigare hyresgästen Mari Ribjer. Efter att Hem&Hyra hörde av sig om lappen byttes den ut.
Foto: Mari Ribjer
Den missvisande lappen med rökförbudet satt uppe i ett halvår innan den byttes ut.

Mari Ribjer, tidigare hyresgäst på Hagalundsgatan i de så kallade Blåkullahusen i Solna, ryggade tillbaka när hon såg lappen från hyresvärden Rikshem som satt i trappuppgången. Hon är hundvakt åt en hund i huset och är ofta där.

”Det är högst förbjudet att röka i din lägenhet. Vid utflytt besiktigas varje lägenhet och vi kommer då att uppmärksamma om du rökt i lägenheten eftersom det alltid sätter sig i väggarna. Om det uppmärksammas kommer du som hyresgäst att bli fakturerad för återställning av rökskadad lägenhet. Detta kan bli en dyr kostnad för dig.”

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det låter ju inte riktigt klokt. Till saken hör att att många lägenheter är eftersatta och slitna. Hotet om skadestånd kan drabba oskyldiga som bor i lägenheter som är rökskadade sedan tidigare, säger Mari Ribjer, som är en av dem som reagerade över lappen som suttit uppe i trappuppgångarna sedan årsskiftet.

När Hem&Hyra kontaktar Rikshem för att fråga om rökförbudet så meddelar de att lappen är missvisande.

– Nej, det är inte förbjudet att röka i våra lägenheter, lappen som sattes upp är missvisande. Vi kommer att ersätta den omgående med korrekt information, säger Frida Löwengren, Rikshems kommunikatör.

Annons
Läs ocksåDet här gäller med nya rökförbudetDen som röker inomhus kan få en saftig nota.

Under vintern fick Rikshem väldigt många felanmälningar för den specifika fastigheten från boende som inte rökte och därför sattes informationen om rökning upp vid årsskiftet.

– Genom att många av våra hyresgäster rökte i lägenheterna spred det sig till övriga bostäder. Ventilationen fungerar som den ska och är godkänd enligt kontroller, men utifrån hur ventilationen är konstruerad med gemensam huvudstam, uppstod stark röklukt i de andra lägenheterna, säger Frida Löwengren.

Efter midsommarhelgen sattes en ny lapp upp med information om vilka regler som gäller för rökning. På den nya lappen har de formulerat om informationen om det totala rökförbudet: ”I din egen bostad bestämmer du själv hur du vill göra.” ”Om du som hyresgäst rökt inne i din bostad behövs en tvätt och en så kallad patentering. Detta medför en merkostnad för dig.”

Läs ocksåEdethus inför rökförbud - både inomhus och utomhus

– Det är bra att de bytt ut lappen, men enligt min mening är det ändå ett förtäckt hot med det de skriver om patentering. Jag tror inte att Rikshem själva har använt sig att den metoden i vissa av de rökskadade lägenheterna, säger Mari Ribjer.

Annons

Frida Löwengren säger att alla lägenheter besiktigas när en hyresgäst flyttar och om lägenheten då är inrökt så patenteras den.

– Den nya hyresgästen flyttar in först när återställningen är gjord, det vill säga en ny hyresgäst flyttar in i en lägenhet som inte är inrökt, säger hon.

Hyresgästen faktureras efter patenteringen. Vilken summa det landar på handlar om hur stor lägenheten är och hur mycket nikotin som behövdes tas bort. Här kan du läsa om vilka regler som gäller för rökning i Rikshems fastigheter.

Läs också Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Jättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.