HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Det ger en signal om att ingen bryr sig”

Nyheter Per Fagerberg och Joseph Salameh har olika hyresvärdar. Häng med på en tur i ett delat bostadsområde.
Gränsen. På ena sidan kommunala Huge, på andra privata D. Carnegie. Per Fagerberg och Joseph Salameh ser stora skillnader mellan dem.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Gränsen. På ena sidan kommunala Huge, på andra privata D. Carnegie. Per Fagerberg och Joseph Salameh ser stora skillnader mellan dem.

Det är vår i luften. På Bäckgårdsvägen åker Huges personal runt i små golfbilar och plockar skräp.
Joseph Salameh bor på andra sidan vägen, där D. Carnegie är hyresvärd. När han flyttade hit för drygt 20 år sedan ägde kommunala Huge alla husen.

– Det blev ett helvete, det finns ingen service längre, säger han.

Läs ocksåAlbyberget – hyresgästerna blev en handelsvara

Per Fagerberg bor ett stenkast bort. Hyran är lägre och han håller själv lägenheten rustad genom att måla om.

Promenadens första stopp blir i hos den lokala Verdandi-föreningen för att låna en nyckelbricka. I trapphuset får Joseph Salameh syn hissen.

– Här har Huge satt in dubbla dörrar. Vi har kvar våra gamla, de är inte ens ommålade. Men vi fick samma hyreshöjning, berättar han.

Läs ocksåMimers försäljning i Västerås blev inte så illa som hon trodde

Väl ute pekar han på flera förbättringar som Huge har gjort, planteringar där de första vårlökarna tittar fram och rejäla staket runt uteplatserna. Vi kikar in i miljöstugan och konstaterar att det är rensopat på golvet, men att det står flera kylskåp som borde körts till en återvinningsstation.

Efter att ha korsat Bäckgårdsvägen till parkeringen på D. Carnegies sida möts vi av trasiga blomlådor och stora hål i asfalten.

– Att se det här när man kommer ut ger en signal åt människor att hyresvärden inte bryr sig. Det är bara vinsten som är allena saliggörande, säger Per Fagerberg och skakar på huvudet.

Läs ocksåDe blev utan spis i en månad

Sista anhalten är garaget under parkeringen. Det är skräpigt och fuktigt, vattendropparna hänger i taket och flera bilägare har lagt korrugerad plåt över sina bilar för att skydda dem.

– Här behöver du ha paraply för att hämta bilen, säger Joseph Salameh.

Läs också FN-rapportörer varnar för Hembla som fastighetsägare Hyresgästföreningen kräver att D. Carnegie sänker hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.