Annons

”Det håller inte att säga upp någon på grund av rökning”

Halland Allt fler bostadsbolag bygger rökfritt. Men värdarna saknar sanktionsmöjlighet om någon bryter mot förbudet, säger Hyresgästföreningens jurist Roger Höög.
Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen.

– Som lagen är skriven så håller det inte att säga upp någons hyresavtal på grund av rökning, säger Roger Höög.

Han är inte förvånad över beslutet från hyresnämnden i Göteborg. Samtidigt betonar han att ingen högre juridisk instans ännu prövat frågan. Beslut från hyresnämnder anses normalt inte prejudicerande, det är först hovrättsbeslut som blir riktlinjer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag vet inte hur en hovrätt bedömer det här, men jag skulle bli mäkta förvånad om de inte har samma inställning, säger Roger Höög.

Hyresgästens besittningsskydd är mycket starkt i den svenska hyreslagen. För att någon ska kunna sägas upp enbart på grund av sitt uppförande krävs det att man brutit mot påbudet att ”bevara sundhet, ordning och gott skick”. Man kan bli uppsagd för att ha stört sina grannar, men då krävs kraftiga störningar. Rökning i det egna hemmet anses inte vara ett sådant agerande. 

Annons

Att hyresgästen skrivit på ett avtal om att inte röka spelar ingen roll, eftersom sådana avtal strider mot lagstiftningen, menar Roger Höög.

Läs ocksåRökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningenRökning

– Man får inte avtala om saker som innebär sämre villkor för hyresgästen det som står i lagen, bara om villkor som är bättre. Men jag skulle inte rekommendera någon att testa det här genom att gå emot rökförbudet i sitt hus. I så fall är det bättre att gå till hyresnämnden och försöka få till stånd en avtalsändring, säger Roger Höög.

LÄS MER:

Annons

Rökning i rökfritt hus inte skäl till uppsägning

Läs ocksåL-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök"Mette Johansson (L) vill få till en lagändring som förbjuder rökning i nybyggda flerbostadshus.
Läs också Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.