HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Det håller inte att säga upp någon på grund av rökning”

Halland Allt fler bostadsbolag bygger rökfritt. Men värdarna saknar sanktionsmöjlighet om någon bryter mot förbudet, säger Hyresgästföreningens jurist Roger Höög.
Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen.

– Som lagen är skriven så håller det inte att säga upp någons hyresavtal på grund av rökning, säger Roger Höög.

Han är inte förvånad över beslutet från hyresnämnden i Göteborg. Samtidigt betonar han att ingen högre juridisk instans ännu prövat frågan. Beslut från hyresnämnder anses normalt inte prejudicerande, det är först hovrättsbeslut som blir riktlinjer.

Läs ocksåGunilla och Karl-Evert uppsagda på grund av Sotis kiss: ”Överdrivet”Gunilla Johansson och katten Sotis i Fengersfors.

– Jag vet inte hur en hovrätt bedömer det här, men jag skulle bli mäkta förvånad om de inte har samma inställning, säger Roger Höög.

Hyresgästens besittningsskydd är mycket starkt i den svenska hyreslagen. För att någon ska kunna sägas upp enbart på grund av sitt uppförande krävs det att man brutit mot påbudet att ”bevara sundhet, ordning och gott skick”. Man kan bli uppsagd för att ha stört sina grannar, men då krävs kraftiga störningar. Rökning i det egna hemmet anses inte vara ett sådant agerande. 

Att hyresgästen skrivit på ett avtal om att inte röka spelar ingen roll, eftersom sådana avtal strider mot lagstiftningen, menar Roger Höög.

Läs ocksåOvaccinerad isolerade sig i fritidshuset – nära mista hyreskontraktetovaccinerad, covid-19, hyresnämnden, hyresnämnden i Göteborg

– Man får inte avtala om saker som innebär sämre villkor för hyresgästen det som står i lagen, bara om villkor som är bättre. Men jag skulle inte rekommendera någon att testa det här genom att gå emot rökförbudet i sitt hus. I så fall är det bättre att gå till hyresnämnden och försöka få till stånd en avtalsändring, säger Roger Höög.

LÄS MER:

Rökning i rökfritt hus inte skäl till uppsägning

Läs ocksåPeter rökte inomhus i 20 år - krävs på nära en halv miljon kronor av värdenPeter Dahlberg
Läs också 70-åring i Borås skyller sena hyror på bedrägeri - Blir uppsagd Joakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.