HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Det här ger de skånska hyresvärdarna i julklapp

Malmö Present, välgörenhet eller inget alls. Så här gör hyresvärdarna när det närmar sig jultid.
Foto: Ingrid Sandsborg
Nu är det jul igen.

Att ge sina hyresgäster en julklapp kan vara ett sätt att visa sin uppskattning. I Malmö ger det kommunala bostadsbolaget MKB traditionsenligt en väggalmanacka. Det har man gjort så länge att ingen minns när det startade.
– Det är minst 30 år, kanske 40, säger Margaretha Söderström, kommunikationsansvarig på MKB.
Kostnaden för julklappen är inte särskilt stor. Varje almanacka kostar åtta kronor vilket innebär en total kostnad på 185 000 kronor.
– Jag vet inte i vilken utsträckning den uppskattas, jag tror inte att vi har gjort någon mätning, säger Margaretha Söderström.
Varken AF Bostäder eller det kommunala bostadsbolaget LKF i Lund ger några julklappar alls.
– Det finns ingen sådan tradition i vårt företag. Däremot delade vi ut matskrapor till alla hyresgäster i samband med att vi började samla in matavfall, förklarar Gunilla Flygare, marknadschef på LKF.

Burlövsbostäder har gett sina hyresgäster julklappar i många år.
– Vi vill tacka våra hyresgäster för det gångna året, säger Birgitta Sandell, vd för Burlövsbostäder.
Julklappen brukar kosta 25 kronor men i fjor fick alla hushåll var sin brandfilt för 100 kronor.
– Vi hade jobbat intensivt med brandskyddsarbete under året så det kändes som pricken över i:et, säger Birgitta Sandell.
Förutom julklapp får hyresgästerna en väggalmanacka.

Läs ocksåHyresvärden Juan Handal delar ut påskägg till sina hyresgäster

Av de privata hyresvärdar som Hem & Hyra har talat med ger ingen julklappar till sina hyresgäster. Under en period gav Akelius en julklapp men det är en tradition som bröts med förra finanskrisen.
– Jag tror att 2008 var sista året och det är inte något som har varit aktuellt sedan dess, förklarar Per Ekelund, chef för Akelius i södra Sverige.
I fjor gav Hyresgästföreningen i region södra Skåne 5 000 kronor till hemlösas julfest som hölls i Stadsmissionens regi.

Läs också På barnens sida inför jul Grannen som sprider julglädje Finns det några snälla anställda här? Inga julklappar till Hyresgästföreningens anställda i år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.