HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

På barnens sida inför jul

Kronoberg För tre år sedan skapade Izabella Pfaus Friberg och hennes mamma Julhjälpen i Växjö. Uppdraget är att hjälpa ekonomiskt utsatta barnfamiljer med både julklappar och julmat.
Foto: Privat
Izabella Friberg jobbar ideellt för att så ånga barn som möjligt i Växjö ska få både julklappar och julmat.

Hallå där Izabella Friberg, vad är Julhjälpen i Växjö för någonting?

– Det är ett volontärarbete som jag och min mamma, Petra Friberg, gör. Vi har en Facebooksida dit familjer som av olika anledningar inte har råd att köpa julmat eller julklappar till sina barn, kan vända sig. Det kan handla om att man är ensamstående, sjukskriven, arbetslös. Olika saker kan ligga bakom. På sidan presenterar vi vilka behov som finns och vad barnen önskar sig i julklapp, men det är bara vi som vet vem mottagarna är.

Läs ocksåJulklappar som skänker glädje

– Genom sidan når vi även givarna. Det är allt från butiker, organisationer och privatpersoner. Vi får många sponsorer, och ju fler vi får desto fler kan vi hjälpa. Förra året var det enormt häftigt. Vi kunde hjälpa 63 familjer och totalt 150 barn. Vi hoppas på ännu fler det här året.

Varför gör ni detta?

– Jag och min mamma Petra gör det här för att vi vill att alla barn ska få ha en mysig jul.

Läs ocksåBaka Hem & Hyras hyreshus

Vad önskar sig barnen?

– Det är mest leksaker. Lego, barbie, pyssel. Men även presentkort för att kunna köpa kläder. Det kan även handla om en upplevelse, att få gå till simhallen eller ett lekland. Nästan varje familj önskar sig även julmat. Julklapparna slår vi in om de vill det, men en del vill göra det själva som en del av julen.

Hur går det till praktiskt?

Läs ocksåInga julklappar till Hyresgästföreningens anställda i år

– Vissa kör vi ut till, en del vill komma och hämta. Vi levererar så fort en familjs behov är uppfyllda av givarna så det sker successivt från det att vi startar i mitten på oktober och fram tills vi avslutar innan julafton.

– En del familjer är väldigt rädda och skäms för att de ber om hjälp och det händer att de vill att vi ska ställa gåvorna utanför dörren. Vi vill verkligen föra fram att det är en styrka att be om hjälp. Man ska inte skämmas.

Det här verkar ta mycket tid för dig och din mamma?

– Visst är det mycket jobb men man tar sig tiden för vi ser hur mycket det ger. Tiden är ingenting mot för vad vi får tillbaka. Den tacksamhet vi ser hos de här familjerna ger så otroligt mycket. Vi ser hur sköra familjerna är inför julen. De har inte råd och så kommer vi in och hjälper dem. Det blir en sådan enorm kärlek. Det är mycket känslor.

Hinner ni ordna en egen jul?

– Ja, det har vi hunnit de andra gångerna. Men vi firar inte hemma så vi behöver inte fixa så mycket. Det är skönt. Vi åker till släktingar över julen.

Fram till 14 december går det att söka hjälp genom Julhjälpen i Växjö.

Fakta: Izabella Pfaus Friberg

Ålder: 24 år.

Familj: Sambo och två barn.

Bor: I hyreslägenhet i Växjö.

Yrke: Arbetar inom hemtjänsten.

Fritid: Umgås med familjen och vänner.

Aktuell: Driver Facebooksidan Julhjälpen i Växjö. Genom sidan kan behövande barnfamiljer få hjälp till en fin jul och givare skänka gåvor till familjerna.

Läs också Grannen som sprider julglädje Brandskyddet underkänns i tusentals radhus i Norrland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.