Annons

Finns det några snälla anställda här?

Halland Julklappar till personalen är en tradition som lever i de kommunala bostadsbolagen. Men att även hyresgästerna får sig en klapp till jul hör till undantagen.

Julen är här och som anställd kan man ha turen att få ett litet paket från arbetsgivaren. När Hem & Hyra ringde runt till de kommunala bostadsbolagen i Västsverige visade det sig att traditionen fortfarande är stark. Något blir det till personalen i så gott som alla bolag vi pratat med.

– I år är julklappen en kokbok där man får göra tillval som exempelvis salladsbestick eller en skärbräda, säger Christer Kilersjö, vd på Eksta i Kungsbacka.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Eksta har cirka 2700 lägenheter och brukar även försöka ge sina hyresgäster en liten överraskning vid juletid.

– Denna gången är det en handduk. På handduken står ord som personalen valt och som ska visa hur vi vill vara mot våra hyresgäster, säger han.

Varbergs Bostad ger julklappar, men liksom de flesta andra bara till de anställda. I år blir det en pläd men också en bok som ska  inspirera i värdegrundsarbetet som man just nu håller på med.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

På Förbo, som ägs av kommunerna Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndal, är årets gåva ett kit med ost och marmelad.

– Vi har handlat via en leverantör som även ger fem procent av köpsumman vidare till UNHCR, säger kommunikatören Anna Granander.

I Göteborg har de kommunala bostadsbolagen valt lite olika inriktning på julklapparna. Vissa ger paket medan andra skippar julpapper och snöre men ger ändå.

Annons
Läs ocksåJohannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärdEn ung kvinna med ett spädbarn i famnen står i ett kök i en lägenhet.

– Vi skänker pengar till välgörenhet i stället för presenter. Personalen har fått välja en av fyra olika organisationer att skänka till. Vi ger 200 för varje anställd, säger Lena Nedergård, vd-assistent på Familjebostäder.

Poseidon har också valt bort paketet men bjudit personalen på en jullunch i stället.

På Gårdstensbostäder blir det en inslagen upplevelse i form av biobiljetter som julgåva till personalen. Bostadsbolaget delar också ut en klapp och i år är det en pepparkvarn som gömmer sig i paketet.

Partillebo ger sina anställda en brandfilt i julklapp och passar även på att önska hyresgästerna en god jul genom att skicka ut en hälsning.

– Vi brukar alltid skicka ut en almanacka för nästa år vid jul. Den blir en liten julklapp, säger Pär Linder, vd för Partillebo.

Stenungsundshem satsar på att kombinera välgörenhet och gåva i årets julklapp.

– Vi ger personalen en ljuslykta där halva kostnaden går vidare till Barncancerfonden, säger marknadschefen Linda Alexandersson.

Utöver presenterna skänker Stenungsundshem även 5000 till en hjälporganisation.

Annons

– I stället för att skicka julkort eller något liknande till våra hyresgäster lämnar vi en gåva till Unicef som blir från alla våra hyresgäster, säger Linda Alexandersson.

På Tjörns Bostads AB ska personalen också få en liten klapp. Men vd:n Lars Pettersson håller på det här med att tomten kommer först på julafton.

– Ja, det måste man göra. Så vad det är de får kan jag ju inte säga till dig nu, säger han.

I grannkommunen Orust är inställningen till julklapparna minst lika helig. Orustbostäders vd Ted Lärnhem tänker inte förstöra spänningen.

– Det är inget märkvärdigt men ändå ett bevis för uppskattning. Vad det är i paketet får du inte skriva. Det är ju faktiskt lite tråkigt att få reda på det innan.

 

Läs också Därför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen" Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Helle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.