Annons

Delade åsikter om Huges renovering

Huddinge Jättefint och bra eller en bluffrenovering. Hyresgästernas åsikter om Huges renovering i Skogås går isär. Några är oroliga att hyreshöjningarna gör att de måste flytta.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ingrid Ung är nöjd med sin nyrenoverade lägenhet.

Huge Bostäder planerar att renovera över 5 000 lägenheter de kommande åren och har börjat på Härbrevägen i Skogås. Hyran kommer att höjas med 25-40 procent.

Hem & Hyra åkte ner till Härbrevägen i Skogås där bostadsbolaget har börjat renovera och frågar vad hyresgästerna tycker. En av de som flyttat in i en nyrenovad lägenhet är Ingrid Ung. Hon har bott i området i 55 år och senast i en lägenhet som skulle renoveras. Men en dag fick hon frågan om hon ville slippa evakuering och istället flytta direkt till en nyrenoverad lägenhet.
– Min gamla lägenhet var riktigt sliten och så kom jag hit, det var helt fantastiskt när jag såg lägenheten. Den har hiss och det är skönt när man är äldre, säger hon.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hon är dock inte nöjd med allt i lägenheten. Precis som flera andra vi pratar med är hon missnöjd med att fönsterna inte har målats emellan och att det drar kallt. I badrummet hängde duschstången så högt upp att draperiet blev för kort och det kom vatten på hela golvet. Fel som åtgärdats nu.
– När de satte dit tätningslist i toalettfönstret så blev det varmt när jag duschar. Nu är det som det ska.

Men trots lovorden över lägenheten så var det nära att hon flyttade ut en månad efter att hon flyttat in. Skälet var att hyran blev 7 500 kronor istället för de 7 200 kronor som hon menar att Huge har sagt.
– Då tänkte jag att nej nu flyttar jag. Men så fick jag högre bostadsbidrag och då kändes det bättre.

En som är rejalt missnöjd med renoveringen är Hekmat Mohamad.
– Renoveringen är en bluff, köket är av dålig kvalité och luckorna fick justeras flera gånger. Sedan var det dålig lutning i badrummet så att det samlades vatten på badrumsgolvet så de fick byta delar av golvet, säger han.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Han visar också upp flera ställen där det inte har spacklats före det har målats.
– Hyran borde inte höjts med 2 000 kronor när standarden är så låg, menar han.

Tommy Ålund, Chef Bostäder på Huge Bostäder, säger att planen från början var att byta fönster, men att det sköts på framtiden av ekonomiska skäl.
– Men de som har otäta fönster eller där färgen flagar och det inte är målat emellan får felanmäla det så får vi titta på det. Det är inte meningen att folk ska frysa, säger han.

Hans uppfattning är att renoveringen har gått bra och alla lägenheter som har renoverats hittills har besiktigats.
– Men besiktningsmannen kan ha missat saker så har man synpunkter på renoveringen så får man höra av sig till oss så rättar vi till eventuella fel, säger han.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Att hyran blev 7 500 kronor för Ingrid Ung menar han kan bero på att den första hyresnivån som nämndes var för flera år sedan och har räknats upp till 2018 års hyra eller att hon har tillval som inglasad balkong.

Annons

– Men hon får höra av sig så får vi titta på det, säger han.

Flera hyresgäster har hört av sig till Hem & Hyra och sagt att de inte kommer att klara av att bo kvar efter höjningen.
”Är det meningen att man som pensionär och arbetat 48 år ska bli tvingad att flytta på grund av hyreshöjningar? Är det meningen att det man lyckats spara ska gå till hyran. Borde inte pensionen räcka till hyra, räkningar och mat? Vad har Huge gjort med alla hyrespengar vi har betalat in sedan 1950-talet? ” skriver en person i ett mejl.

Tommy Ålund har också fått samtal från oroliga hyresgäster och bemöter kritiken så här.
– Vi försöker lösa det genom att erbjuda en mindre lägenhe

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.