Annons

Det stormar inom kommunala bostadsbolaget Viskaforshem – både vd och ordförande lämnar

Borås Viskaforshems vd Jonas Knuthson har fått lämna sin post. "Styrelsen och vd hade olika syn på hur bolaget ska skötas", säger vice ordförande Susanne Borssén Josefsson (M). Hyresgästföreningen oroar sig för merkostnader.
Mikael Bengtsson, tf vd, och Paula Skånberg hyresgäst och ordförande för Hyresgästföreningen i Sjuhärad
Foto: Monica Bogsjö Andersson / Privat
En oenig styrelse har beslutat att den före detta vd:n för Viskaforshem ska gå in som tillförordnad vd när Jonas Knuthson fått gå. Hyresgästföreningens Paula Skånberg befarar merkostnader för hyresgästerna.

Det råder hela havet stormar inom kommunala Viskaforshem som ägs av Borås stad. På kort tid har såväl vd:n Jonas Knuthson som ordföranden Lasse Jutemar (MP) lämnat sina uppdrag. Exakt vad som föregått besluten är fortfarande höljt i dunkel. Men enligt bolagets vice ordförande, Susanne Borssén Josefsson (M) handlar det om meningsskiljaktigheter mellan bolagets direktör och styrelse.

– Vi i styrelsen har kommit överens om att inte uttala oss om några detaljer. Men en vd måste ha sin styrelses fulla förtroende. Och i det här fallet har styrelsen och vd haft olika syn på hur bolaget ska skötas, säger Susanne Borssén Josefsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Före detta vd gör come back

Jonas Knuthson tillträdde som vd så sent som i början av året. Han efterträdde då Mikael Bengtsson, som varit vd i många år, och som nu tycks återkomma som tillförordnad vd. I protokollet från styrelsens senaste möte, den 30 oktober, står det att ”Nytt förslag på tillförordnad VD på Viskaforshem AB presenteras. Styrelsen beslutar att tillfråga Mikael Bengtsson om tjänsten efter omröstning i styrelsen”.

Enligt Susanne Borssén Josefsson, har det dock ännu inte fattats något beslut i frågan:

– Vem som blir tillförordnad vd är inte klart ännu. Men det jag kan säga är att jag ser positivt på framtiden för Viskaforshem.

Läs ocksåHyresgäst fördömer Zachrissons (C) agerande - men Boråsledarna ger honom sitt stöd

Beslutande deltagare på styrelsemötet var dåvarande ordföranden Lasse Jutemar (MP), viceordförande Susanne Borssén Josefsson (M) samt ledamöterna Anna-Lena Andersson (S), Käthy Johansson (SD) och Johan Källén (C). När frågan om tillförordnad vd kom upp blev det omröstning som slutade med tre för och två emot. Beslutet blev alltså att den förre vd:n, Mikael Bengtsson, skulle tillfrågas. Men det var ett beslut som ordföranden Lars Jutemar reserverade sig emot.

Annons

Dagen efter styrelsemötet skickade Lasse Jutemar in sin avsägelse från från uppdraget som ordförande i Viskaforshem AB till Borås kommunstyrelse.

”Inga kommentarer”

När Hem & Hyra ringer upp Lasse Jutemar för att fråga om vad som hänt svarar han:

– Det kommer jag inte att kommentera.

Inte heller styrelseledamoten Anna-Lena Andersson (S) vill svara på våra frågor:

– Jag har inga kommentarer till dig. Du talade med vår vice ordförande Susanne Borssén Josefsson i går. Det får räcka.

Annons
Läs ocksåKommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst

Paula Skånberg bor i en av Viskaforshems 517 hyresrätter och är ordförande för Hyresgästföreningen i Sjuhärad.

Kan turbulensen skada hyresgästerna?

– På kort sikt tror jag inte det. Men det är klart att det finns en oro för att pengar kommer att gå till sånt som det inte borde gå till. Jag tänker på avgångsvederlag och fallskärmar, säger Paula Skånberg.

Hem & Hyra har även sökt den avgående vd:n Jonas Knuthson samt tillträdande tillförordnad vd Mikael Bengtsson, men har inte lyckats nå dem.

Läs också Ingen hyreshöjning hos Viskaforshem AB Viskaforshems hyror färdigförhandlade Viskaforshems hyror till slut klara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.