HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny styrelse vald på historiskt årsmöte

Malmö Ny nedbantad styrelse och förbundsordförande Marie Linder med på länk. Hyresgästföreningen i södra Skåne är den enda region i landet som trots pandemin genomfört sitt regionfullmäktige.
Foto: Kristina Wahlgren
På grund av Coronapandemin blev årets regionfullmäktige i södra Skåne digitalt.

Coronapandemin var i centrum för årets regionfullmäktige i södra Skåne, som blev historiskt. För första gången någonsin var mötet helt och hållet digitalt med fyrtio röstberättigade ombud från hela regionen. Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, var med på länk och tog upp den ovanliga situationen till följd av pandemin. Hon berättade att Hyresgästföreningen nu efterlyser ett tillfälligt bostadsbidrag för att kunna stötta hyresgäster som på olika sätt drabbas ekonomiskt av virusets framfart.

– Jag kan konstatera att många av våra medlemmar har varslats eller blivit av med jobbet. De hör av sig och har svårt att betala hyran, sade Marie Linder under inledningstalet.

Läs ocksåFri hyressättning utreds – ska införas 2022
Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Hon gav också en rejäl känga till regeringens beslut att tillsätta den statliga utredning som ska bana väg för fri hyressättning i nyproduktion från och med 2022.

– Det är tondövt. Jag förstår inte hur man kan komma med ett sådant förslag nu, sade Marie Linder, som också varnade för konsekvenserna:

– Allmännyttan som vi känner den kommer att försvinna. Staten kommer att tvingas lösa bostadssituationen för dem som inte har råd med höga hyror och allmännyttan kommer att förvandlas till social housing, sade Marie Linder.

Läs ocksåSnart knackar HGF:s värvare dörr som vanligt: "Känns bra, vi har saknat medlemmarna"Anders Sjöberg, värvare på Hyresgästföreningen. Medlemsrekryterare utanför dörr.

Regionstyrelsen i södra Skåne har en lång tradition av en majoritet av manliga ledamöter. Förra året utlovade valberedningen en förändring. Men mansdominansen fortsätter. Den styrelse som nu valts av regionfullmäktige består av sju ordinarie ledamöter och två ersättare, en bantning från tidigare sju ledamöter och fem ersättare. Av de ordinarie ledamöterna är två kvinnor. Ytterligare en kvinna är ersättare. Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta om hur kvinnor valt att lämna regionstyrelsen bland annat på grund av ledarstilen och en sexistisk jargong i styrelsen. En kritik som tillbakavisats av regionstyrelsens ordförande Kenneth Gustavsson, som nu väljs om på ytterligare två år.

Kenneth Gustavsson, regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Tidigare låg det på regionfullmäktige att besluta om regionens hela budget. Det är sedan ett par år tillbaka är detta delegerat till styrelsen. Även i år beslutade fullmäktige att låta regionstyrelsen besluta över budgeten.

Fakta: Sex av nio över 65 år i nya regionstyrelsen
Namn Ålder Folkbokförd Bor i Uppdrag Vald till år
Kenneth Gustavsson 68 år Åkarp Villa Ordförande 2022
Birgitta Tügel 67 år Malmö Hyresrätt Ledamot 2021
Kenneth Brunhoff 75 år Arlöv Hyresrätt Ledamot 2021
Alberto Echenique 73 år Lund Hyresrätt Ledamot 2022
Camilla Berg 49 år Malmö Hyresrätt Ledamot 2022
Niels Nielsen 68 år Trelleborg Hyresrätt Ledamot 2022
Lars-Olof Carlsson 74 år Trelleborg Bostadsrätt Ledamot/fyllnadsval 2021
Adam Perchtold 55 år Malmö Hyresrätt Ersättare 2021
Marie-Louise Sjöstedt 39 år Svedala Hyresrätt Ersättare 2021
Fakta: Så funkar Hyresgästföreningen
Hyresgästernas hus i Malmö.
  • Hyresgästföreningen består av tio regioner.
  • Region södra Skåne har drygt 41 000 medlemmar. I hela landet finns över en halv miljon medlemmar.
  • I varje region finns en regionordförande och en regionstyrelse, som är högsta ansvarige. Regionfullmäktige utser regionstyrelsen. I landet finns en förbundsstyrelsen och en förbundsordförande, Marie Linder.
  • Varje region är uppdelad i föreningsområden. I södra Skåne finns sex: Österlen, Svedala/Vellinge/Trelleborg, Lund, Burlöv/Lomma/Staffanstorp, Malmö östra samt Malmö västra.
  • Ute bostadsområdena finns lokala hyresgästföreningar som är organiserade under föreningsområdena.
Fakta: Ta plats på fullmäktige

Lokala hyresgästföreningar kan nominera ombud till fullmäktige. Vill ingen nominera dig kan du göra det själv direkt till valberedningen på föreningsnivå. Det är på årsmötet på föreningsnivå, dit alla medlemmar kallas, som ombuden till fullmäktige utses. Det är enbart ombuden som sedan kallas till fullmäktige och som är röstberättigade. Men det går också att komma på fullmäktigemötet som åhörare.

Läs också Dom mot tidigare HGF-ledamot överklagas – åklagaren vill se längre fängelsestraff Nya lättnader – fest tillåtet i Hyresgästföreningens lokaler Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.