Annons

Fortfarande digitala visningar – trots att samhället öppnat upp

Stockholm De flesta pandemirestriktionerna är borta. Men inte för bostadssökande. Lediga hyresrätter i allmännyttan visas fortfarande bara digitalt – med undantag för Stockholmshem som visar tomma lägenheter. "Jag kommer aldrig mer att tacka ja till en lägenhet utan fysisk visning", säger Florian.
Skylt Bostadsförmedlingen
Foto: Linda Dahlin
Att tacka ja till en lägenhet utan att få se den är ett stort beslut. Trots att de flesta pandemirestriktionerna är borta tvingas många bostadssökande fortfarande att köpa grisen i säcken.

Att tacka ja till en lägenhet utan att få se den är ett stort beslut. Särskilt för de som stått länge, då man förverkar hela sin kötid när man tackar ja, även om lägenheten inte överstämmer med bilder eller planritning. Under hela pandemin har bostadssökande inte kunnat gå på fysiska visningar, utan har endast haft planritningar och fotografier, och i vissa fall filmer att gå efter. Hem & Hyra har tidigare berättat om bostadssökande som tycker det har varit problematiskt.

Nu har samhället öppnat upp igen, och de flesta pandemirestriktionerna är borta. Men för bostadssökande som får erbjudande om en lägenhet i någon av de kommunala bostadsbolagen i Stockholm gäller fortfarande digitala visningar i de flesta fall.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– I övrigt varierar det, det är upp till varje hyresvärd att själva ta beslut om hur de ska visa lägenheterna, säger Marika Nordström, marknadschef på Stockholms bostadsförmedling.

Är det många bostadssökande som hört av sig angående de digitala visningarna?

– Det är en del som har hört av sig och varit bekymrade över att man inte får se lägenheterna. Så har det varit under hela pandemin, men jag upplever att kundservice har fått fler samtal nu, just efter att restriktionerna lättade. Men nu planerar de allmännyttiga bolagen att gå tillbaka till fysiska visningar, säger Marika Nordström.

Läs ocksåBostadssökande i Stockholm tvingas köpa grisen i säcken

Florian som tackade ja till en lägenhet efter att endast ha sett en ritning säger att han aldrig kommer att göra det igen.

– Det är så mycket som man inte ser på en ritning som kan bli till problem. Som ventilationen till exempel, för att känna vad det är för luft i lägenheten måste man vara på plats, säger han.

Han säger att han kan förstå att det har varit särskilda förhållanden under pandemin, men att det borde bli fritt fram för fysiska visningar nu.

Annons
Läs ocksåInga visningar i coronatider - fick bara se en planritning

– När man har skrivit på kontraktet går det inte att ändra sig. Men det är så mycket man hade behövt se innan, som att det krävdes en stege för att öppna vädringsfönstren. Det syns inte på en ritning.

Från den 1 oktober återgick Stockholmshem till fysiska visningar av tomma lägenheter.

– Vi har dialog med Bostadsförmedlingen och kommer till en början att kalla något färre personer än normalt och utvärderar löpande hur det fungerar, säger Stockholmshems kommunikationschef Åsa Stenmark.

”Vi följer noga utvecklingen av pandemiläget och planerar för att så småningom återgå till att visa alla lägenheter på plats.”

Men i de fall där den avflyttande hyresgästen normalt skulle ha visat sin lägenhet fortsätter Stockholmshem tillsvidare med digitala visningar.

– Vi följer noga utvecklingen av pandemiläget och planerar för att så småningom återgå till att visa alla lägenheter på plats. Det finns inget beslutat datum för detta i nuläget, säger Åsa Stenmark.

Familjebostäder återinför visningar i nyproduktionen nu i oktober, men bara för dem som redan tackat ja. Den hyresgäst som ska flytta in i den nyproducerade lägenheten får se sin nya lägenhet en till två veckor före inflyttning.

Annons

– Visning av lägenheter i vårt befintliga bestånd kommer under ytterligare en period att ske genom digitala visningar. Beslutet grundar sig på att det är den boende som själv visar sin uppsagda lägenhet och att det till en visning kan det komma väldigt många personer, säger Lott Jansson, kommunikationschef på Familjebostäder.

Under oktober kommer Familjebostäder tillsammans med Bostadsförmedlingen att titta närmare på vilka rutiner de framöver kommer att ha kring visningar.

– Det är viktigt att både de som visar lägenheten och de som kommer på visning känner sig trygga, säger Lott Jansson.

”Det är viktigt att både de som visar lägenheten och de som kommer på visning känner sig trygga.”

Svenska Bostäder har fortfarande enbart digitala visningar, men jobbar på att hitta en lösning inom kort.

– Vi hoppas på att kunna meddela ett datum för när vi erbjuder fysiska visningar igen, säger Jonas Elamson, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

Läs också Efter pandemin – fortfarande få fysiska visningar Flera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.