Annons

Inga visningar i coronatider – fick bara se en planritning

Stockholm De flesta bostadsbolag visar inga lägenheter under coronapandemin. I stället får intresserade se bilder och planritningar. "Det är ett stort beslut att tacka ja till en lägenhet utan att få se den", säger en hyresgäst.
Foto: Linda Dahlin
"Just nu gör vi inte några fysiska visningar av lägenheter. I stället för de sökande se foton av lägenheten, och ritningen." Från Stockholmshems hemsida.

Under den pågående coronapandemin är de flesta av bostadsförmedlingens lägenhetsvisningar inställda.

Men vissa får inte ens se en bild på lägenheten de är intresserade av. En hyresgäst som Hem & Hyra har pratat med fick bara se en planritning när hon erbjöds en lägenhet i Bromma.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är väldigt märkligt. Man vill ju få se lägenheten på riktigt och känna hur den känns. Att tacka ja till en lägenhet är ett stort beslut och det är inte så lätt att byta, säger hon.

Hon tog reda på att lägenheten stod tom och hörde av sig till hyresvärden Stockholmshem för att fråga om det gick att få se den.

– Men det gick inte. Nu har jag tackat ja och hoppas att det inte är några stora fel på den.

Annons
Läs ocksåDigitiala visningar införs igen – Svenska Bostäder hann visa fysiskt i en månad på två år

Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm, säger det är upp till varje bostadsbolag att ta beslut om de ska erbjuda fysiska visningar eller inte.

– De flesta visningar är inställda på grund av epidemin. Det är den avflyttade hyresgästen som ska visa och släppa in okända människor för visning,och de flesta vill inte det på grund av smittrisken. Det blir även knepigt om värden ska gå in och fotografera, så i många fall tar hyresgäster bilder på egen hand, säger hon.

Bostadsförmedlingen har tagit fram en lathund för hur hyresgäster kan filma sin lägenhet och lägga upp filmen på bostadsförmedlingens sida.

Läs ocksåHemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhetskrivbord

Antalet förmedlade lägenheter har inte minskat under epidemin, enligt Marika Nordström, däremot är det fler personer som kliver av i processen när de inte får se lägenheten.

Blir folk upprörda över att de inte får se lägenheterna fysiskt innan de behöver tacka ja?

Annons

– Vi har fått en hel del samtal till vår kundservice, då vi får förklara att det inte är vi som tar beslut utan att det är upp till bostadsbolagen. Just nu hittar vi ingen bättre lösning än att försöka filma och fota så mycket som det går, vi befinner oss i en extrem situation, säger Marika Nordström.

Jenny Lindqvist, chef för bostadsuthyrningen för Stockholmshem, säger att det kan ha förekommit att bilder inte bifogats till en början, men att rutinen inte ser ut så längre.

– I stället för fysiska visningar visar vi lägenheten via foton som klipps ihop till en film. Vid uppsägning av bostad bifogar vi en information till avflyttande hyresgäst att vi i samband med besiktning av bostaden önskar att fotografera denna. Om hyresgästen känner sig mer bekväm med att själv ta dessa bilder och skicka till oss går det naturligtvis bra, säger hon.

Corona i Hyressverige
Läs också Bengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Snart knackar HGF:s värvare dörr som vanligt: "Känns bra, vi har saknat medlemmarna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.