Annons

Bostadssökande i Stockholm tvingas köpa grisen i säcken

Stockholm Att tacka ja till en lägenhet utan att få se den är ett stort beslut. Att tacka ja utan planritning är en rena chansningen. Men så kan det se ut för bostadssökande i Stockholm i coronatider. "Att förlora sin plats i kön för en osedd lägenhet kan bli ett olyckligt val", säger en bostadssökande.
Foto: Linda Dahlin
En av lägenheterna på Bostadsförmedlingens sida som saknar planritning. Den låg ute länge, men blev nyligen förmedlad.

När pandemin blev ett faktum förra året ställdes de allra flesta fysiska visningarna via bostadsförmedlingen in. I stället erbjöds bostadssökande att gå efter bilder, och i bland filmer, och i vissa fall enbart en planritning.

Nu, efter ett år av coronaanpassade visningar saknar fortfarande många lägenheter på Stockholms bostadsförmedlingens sida bilder. Vissa har inte ens en planritning att visa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är bara att gå in på bostadsförmedlingens hemsida och leta så upptäcker man att många lägenheter inte har någon planritning ens, säger en bostadssökande, som vill vara anonym.

Att tacka ja till en lägenhet utan att få se den är ett stort beslut, särskilt för de som stått länge, då man förverkar hela sin kötid när man tackar ja, även om lägenheten inte överstämmer med bilder eller planritning.

Själv upptäckte den bostadssökande att en lägenhet i Vasastan inte alls stämde med planritningen som fanns med i beskrivningen.

Läs ocksåInga visningar i coronatider - fick bara se en planritning

– Enligt planritningen så såg det ut som att det skulle finnas en stor sovalkov. Som tur var fick jag kontakt med den utflyttande och fick höra att det inte alls fanns någon. Jag ifrågasätter om det verkligen får gå till så här enligt konsumentskyddslagen. Att man måste skriva på kontrakt till lägenheter med förbundna ögon som avviker så pass mycket från informationen, säger hon.

Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Marika Nordström, marknadschef på Stockholms bostadsförmedling, säger att det är upp till varje hyresvärd att bestämma hur lägenheterna ska visas.

Kan ni ställa krav på värdarna om att det måste finnas med en uppdaterad planritning?

Annons
Läs ocksåDigitiala visningar införs igen – Svenska Bostäder hann visa fysiskt i en månad på två år

– Vi kan bara vädja om att de ska leta fram en ritning och förklara att det blir svårförmedlat om den saknas. Vi erbjuder att rita om en planritning om den är gammal eller ofullständig, säger hon.

Bostadsförmedlingen förmedlade 17 735 hyresbostäder under 2020. Det är 2 705 bostäder fler än under 2019 och ett nytt förmedlingsrekord. Den genomsnittliga kötiden minskade dessutom med drygt ett år.

– Det finns två förklaringar till den kortare kötiden: fler förmedlade bostäder och uteblivna visningar. Många kliver av när de märker att de inte får se lägenheten, och då lämnar de plats till nästa på kö, säger Marika Nordström.

Har ni fått reaktioner från bostadssökande angående de coronaanpassade visningarna?

– Vi har fått en del samtal, men det är inte så att vi blivit nedringda. Många har förståelse för att vi är i en svår situation som inte hör till vanligheterna.

Stockholmshem visar inga lägenheter fysiskt under rådande omständigheter. De har fått både positiva och negativa kommentarer.

– Positiva framför allt från de hyresgäster som bor i lägenheten som ska visas. De tycker att det är bra att inte ha många som kommer och tittar under pågående pandemi. Färre än vi trott är negativa, vi kan så klart få följdfrågor när de tagit del av informationen, men alla vet ju att vi lever mitt i en pandemi och tycker att det är bra att vi försöker lösa de problem som uppstår så bra vi någonsin kan, säger Marie Malmros, kommunikatör på Stockholmshem.

Annons

Privata bostadsbolaget Wallenstam visar inte lägenheter som regel, men om en lägenhet står tom går det att lösa, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör.

Hon säger att det kan vara lite svårare att visa planskisser till det äldre fastighetsbeståndet.

– Oftast har vi ritning, men ibland händer det tyvärr att det inte finns. Vi försöker filma eller ta bilder och försöker pussla så gott vi kan i samarbete med nuvarande hyresgäst för att hjälpa den kommande hyresgästen.

Svenska Bostäder uppger att de i några undantagsfall har lagt ut lägenheter som saknat ritningar. Familjebostäder svarar att det hittills inte har hänt att en utannonserad lägenhet saknar planritning.

För kvinnan som stått i bostadskö länge och nästan höll på att tacka ja till en lägenhet i Vasastan som visade sig avvika gravt från planritningen, är det fortfarande obegripligt att man tappar sin plats i kön, även om lägenheten inte stämmer överens med den utlovade.

– Det har gått ett år och hyresvärdarna och bostadsförmedlingen borde ha kommit fram till säkra lösningar för visningar. Som att visa tomma lägenheter och ha säkra köer i trapphus med avstånd, och bara låta en och en gå in. På annat håll i samhället har man kommit fram till covidsäkra alternativ.

Corona i Hyressverige
Läs också Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet Bengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.