Annons

Misshandlade granne till döds – kan förlora hyreskontrakt

Lund Den hyresgäst i Lund som dömdes till två och ett halvt år fängelse för bland annat grov misshandel av en granne kan förlora sitt hyreskontrakt. Knivdådet var så allvarligt att grannen avled. Nu vill hyresvärden bli av med hyresgästen, på grund av den "allvarliga störningen".
Foto: Anders Högmark

Hyresvärden har inväntat domen i det uppmärksammade fallet där en hyresgäst knivhögg en granne, en man som bodde i samma område, så grovt att han avled av skadorna. Hyresgästen dömdes av hovrätten till två och ett halvt års fängelse för bland annat grov misshandel och Högsta domstolen har nu meddelat att man inte kommer att pröva fallet.

Knivvåldet var dödligt och nu sägs hyresgästen, som dömts för brottet, upp från sin lägenhet.

Hyresvärden LKF, det kommunala bostadsbolaget i Lund, har därför sagt upp hyresgästen från sin lägenhet på Väster i Lund, där knivdådet inträffade.

LKF menar att den grova misshandeln går att se som en ”särskilt allvarlig störning” i boendet och vill riva hyreskontraktet. Grannarna har upplevt både obehag och rädsla kopplat till det som hänt, skriver LKF i sin ansökan till hyresnämnden.

Annons

– Det är särskilt allvarligt att han har gett sig på en boende i området. Det har skapat oro bland grannarna och det är klart att det finns boende som undrar om han kommer tillbaka till sin lägenhet, säger Andreas Persson, jurist på LKF.

Andreas Persson, jurist på LKF.

Enligt LKF:s ansökan till hyresnämnden har hyresgästen dessutom under flera år på olika sätt stört sina grannar. Det handlar bland annat om hög musik och högljudda bråk och skrik från lägenheten. Före knivdådet skickade LKF flera varningar till hyresgästen och redan hösten 2017 meddelade LKF hyresgästen att han fick en sista chans till bättring, annars skulle han sägas upp från sin lägenhet.

– Men det är knivdådet som varit avgörande för uppsägningen, säger Andreas Persson.

Annons

Det var förra våren som hyresgästen knivhögg grannen i benet upprepade gånger. Knivhuggen tog så illa att den knivstuckne mannen senare avled. Mannen flydde från lägenheten via balkongen och hittades utomhus.

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!” Familj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synade Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.