HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Döms för yxattack mot barnfamilj

Simrishamn ”Jävla muslimer” skrek hyresgästen om och om igen när polisen kom till fastigheten. Mannen var märkbart berusad och i hallen låg en yxa som polisen beslagtog.
Yxan som använts i attacken beslagtogs av polisen.
Foto: Polisen
Yxan som använts i attacken beslagtogs av polisen.

Familjen larmade 112 och bad om hjälp. I trapphuset högg deras granne med en yxa i lägenhetsdörren och familjen fruktade för sina liv. När polisen kom till platsen, i en mindre ort i Simrishamns kommun, konfronterades den 64- åriga mannen. Han var märkbart berusad och skrek ”jävla muslimer” om och om igen. I hallen låg en yxa som polisen beslagtog, enligt polisen förklarade yxmannen att ”muslimerna” skulle ut ur hyreshuset.

För familjen, som flytt från Syrien, var händelsen kulmen på en lång rad trakasserier och mordhot. Trakasserier som också drabbat två andra hyresgäster från Syrien i samma hyreshus. Yxmannen ska flera gånger ha skrikit mot dem och en lapp med texten ”inga muslimer får tvätta här” ska ha satts upp i tvättstugan.

Läs ocksåÅtalas för rasistisk yxattack mot grannfamiljYxan som använts i attacken beslagtogs av polisen.

På platsen mötte polisen även ett ungdomsgäng som uppträdde provocerande mot familjen. Enligt vittnesmål ska samma ungdomsgäng under en längre tid ha trakasserat de syriska hyresgästerna och okända föremål ska ha kastats mot deras fönster. Efter attacken rev hyresvärden mannens kontrakt. Värden betraktade händelsen som en allvarlig störning och ville att 64-åringen skulle flytta. Men ansökan följde inte regelboken till punkt och pricka och hyresnämnden ville inte hantera målet. Istället valde hyresvärden att följa målet i tingsrätten för att först efter domen besluta sig för om de ska gå vidare med fallet.

Annons

Idag kom tingsrättens dom. Mannen döms till 50 dagsböter och ett skadestånd till familjen på 30 000 kronor. Mannen ska också betala skadestånd till hyresvärden för den skadade dörren. Tingsrätten menar däremot att det finns oklarheter om motivet till händelsen har att göra med familjens ras, hudfärg, ursprung eller religion. Därmed har 64- åringen inte gjort sig skyldig till hatbrott.

* Hem & Hyra har talat med hyresvärden som just fått ta del av domen och i nuläget inte vill uttala sig.

Annons
Läs ocksåMisstänks för yxhot mot barnfamilj – hyresvärden rev kontraktet
Läs också Anonyma tipsare slog larm - Skånepolis döms för lägenhetsfusk Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.