Annons

Åtalas för rasistisk yxattack mot grannfamilj

Simrishamn Åklagaren menar att mannen högg i grannarnas dörr för att de är muslimer. Hyresvärden har tidigare rivit hans kontrakt. I polisutredningen finns uppgifter om fler attacker.
Foto: Polisen
Hyresvärden vill ha ersättning för den förstörda dörren.

Yxan låg på en stol i 64-åringens lägenhet när polisen kom till platsen, ett litet samhälle i Simrishamns kommun. På grannarnas dörr syntes tydliga märken efter hugg och brevinkastet hängde löst. Enligt poliserna var den misstänkte märkbart berusad.

Grannfamiljen hade strax innan slagit larm till 112 om att mannen stod utanför deras lägenhet och högg med en yxa i ytterdörren. Pappan berättade att han såg mannen genom titthålet i ytterdörren.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu åtalas 64-åringen för olaga hot och skadegörelse. Enligt åtalet rör det sig om ett hatbrott och åklagaren menar att mannen gav sig på grannfamiljen för att de är muslimer. Familjen är flyktingar från Syrien och hotet ska ha riktat sig mot alla sex personerna i familjen, barn som vuxna. Klassificeringen hatbrott innebär att 64-åringen skulle kunna få ett hårdare straff, om han döms för brottet.

Vid den första poliskontakten under kvällen erkände 64-åringen att det var han som hållit i yxan och att han ville att “muslimerna” skulle ut ur hyreshuset. I senare förhör tog han tillbaka uppgifterna och menade istället att det var en grupp ungdomar som låg bakom attacken.

Annons

I utredningen berättar poliser om ett ungdomsgäng som befann sig vid huset och som uppträdde provocerande mot familjen när patrullen kom till platsen. Det finns även uppgifter i utredningen om att okända personer ska ha kastat föremål genom familjens fönster vid tidigare tillfällen.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Pappan i familjen har berättat om tidigare konflikter med grannen och om hur någon satte upp en lapp i tvättstugan med texten “inga muslimer får tvätta här”.

Fastighetsägaren har begärt 1800 kronor i ersättning för den skadade dörren. Efter attacken rev värden mannens kontrakt. Värden betraktade händelsen som en allvarlig störning och ville att  64-åringen skulle flytta. Men ansökan följde inte regelboken till punkt och pricka och hyresnämnden ville inte hantera målet.

Annons

Nu följer hyresvärden istället målet i tingsrätten. Först efter domen kommer beslutet om de ska gå vidare med fallet eller inte.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

– Vi kommer att avvakta domen och se vad som händer, säger en en representant för företaget.

Läs också Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj" Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.