Annons

Dråpslaget: Sju gånger högre böter för skuldsatta Marie – skrev barnen på fel adress

Göteborg I fyra månader stod barnen skrivna på fel adress. Mamma Marie Fristedt dömdes, men åklagaren var inte nöjd. Nu har hovrätten höjt boten kraftigt. Pengar som Marie inte har råd att betala, eftersom hon har skulder och löneutmätning.
I fyra månader stod barnen skrivna på fel adress. Mamma Marie dömdes, men åklagaren var inte nöjd. Nu har hovrätten höjt boten kraftigt. Pengar som Marie inte har råd att betala, eftersom hon har skulder och löneutmätning.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
"Det tar psykiskt på en", säger Marie Fristedt om rättsprocessen och det femsiffriga bötesbeloppet. Försöket att göra rätt för sig under några månaders utlandsstudier för två år sedan smakar bittert numera.

– Vi har inte tjänat en krona på det här. Utan det blev en väldigt dyr namnunderskrift. Vi har nästan skojat om att man skulle ha gjort ett ordentligt brott i stället. Vem gör ett sådant här brott medvetet?

Marie Fristedt skrattar uppgivet hemma i köket i Göteborg. Hem & Hyra har träffat henne förr, men då under pseudonymen Emelie. Nu väljer Marie att träda fram med sitt verkliga namn.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag bryr mig inte längre om mitt namn kommer ut, säger hon och rycker på axlarna.
– Men rättsprocessen har påverkat mig och mitt liv.

När det misstänkta folkbokföringsbrottet skulle prövas i tingsrätten ansökte Marie om offentlig försvarare, men blev nekad. Någon egen advokat har hon inte haft råd med.
När målet skulle prövas i tingsrätten ansökte Marie om offentlig försvarare, men blev nekad. Någon egen advokat har hon inte haft råd med.

Försöket att göra rätt för sig under fyra månaders studier i USA smakar rejält bittert numera.

Då, för två år sedan, valde Marie och barnens pappa att tillfälligt skriva barnen hos honom medan hon var borta. De skulle ju bo där, och de skilda föräldrarna hoppades samtidigt slippa konflikter om underhållet.

Läs ocksåSkrev barnen på fel adress – Emelie döms medan vd:n går fri

I efterhand upptäckte Skatteverket att Maries ex inte bodde där han och barnen var skrivna. Lägenheten som var deras verkliga hem hyrdes i andrahand utan tillstånd från värden, så där kunde de inte skriva sig.

Dömdes till 70 dagsböter för folkbokföringsbrott

När åtalet väl kom hade Maries ex flyttat in på ett förstahandskontrakt där han också var folkbokförd, efter lång väntan i bostadskö. Men då var det så dags.

I våras dömdes båda föräldrarna till 70 dagsböter var för folkbokföringsbrott. Marie fick förhållandevis låga böter, totalt 3 500 kronor, eftersom hon sedan flera år har skulder och får större delen av sin lön utmätt. Ändå skulle hon behöva ta lån för att kunna betala böterna.

Läs ocksåRutinerade åklagaren om att Balder-vd:n frias: ”Lagen ska ju gälla lika för alla”

På pappret tjänar Marie bra som industriarbetare på nattskiftet. Kammaråklagare Alexander Malmgren tyckte därför att hon skulle betala mer, och valde att överklaga beloppet.

– Det var helt uppenbart alldeles för låga böter i tingsrätten, säger han.

– Rättssystemets trovärdighet påverkas kraftigt negativt om den som döms för brott själv kan styra över nivån på straffet genom att lämna olika uppgifter om sin inkomst. Det är viktigt att bötesbeloppet räknas på rätt sätt så att de som döms för brott får rätt påföljd, helt enkelt. Att det finns rättvisa i systemet.

Kammaråklagare Alexander Malmgren vid Göteborgs åklagarkammare tyckte att Marie skulle betala högre böter för folkbokföringsbrottet.
Kammaråklagare Alexander Malmgren tyckte att Marie skulle betala högre böter.

Om skulder ska vägas in i en sådan bedömning ska de enligt praxis vara ”betydande”, konstaterar Alexander Malmgren.

Annons

– Man kan ju ha löneutmätning men bara några månader kvar att betala. Då är det väldigt stor skillnad på det jämfört med någon som är skuldsatt med flera miljoner och kommer att betala i resten av sitt liv.

Har du förståelse för att det kan vara svårt att se det rimliga i att höja böterna för någon som lever på existensminimum och betalar tre fjärdedelar av sin lön till Kronofogden?

– Absolut.

Men det är ändå rätt att begära höjda böter i det här fallet?

– Ja, hovrätten tyckte ju inte att skuldsättningen var sådan att den skulle påverka.

Kallduschen: Nära sju gånger högre böter

Nyligen landade hovrättens dom i Marie Fristedts postfack i hyreshusets entré. Den tar ingen hänsyn till att löneutmätningen fortfarande pågår. I stället ska Marie betala nära sju gånger så mycket: 23 800 kronor.

Det är pengar hon inte har, en kostnad som riskerar att slunga henne ut i ytterligare skulder. Hon suckar.

– Jag har haft utmätning på lönen i tre år, och har tre månader kvar. Det är tillräckligt tufft som det har varit.

Samtidigt var kallduschen inte oväntad. Tvärtom hade Marie räknat med beskedet, säger hon.

– Eftersom åklagaren hade överklagat. För vi är inte lika inför lagen. Klart de litar på honom och hans uppgifter. Har man inte möjlighet att få med sig advokat, och så ställs man inför en åklagare som jobbar med detta varje dag … Jag har ingen makt att påverka någonting.

Annons

Både hon och barnens pappa nekades offentlig försvarare. Så är det för de allra flesta i den här typen av mål. I desperation sökte Marie upp en privat juristkontakt, som gav en del råd utan att ta betalt. Men något ombud har hon inte haft råd att anlita.

Fastighets-vd:n friades från folkbokföringsbrott

Oron för ekonomin blandas nu med känslan av att ha blivit orättvist bedömd. Det gäller i synnerhet som fastighetsbolaget Balders högsta chef friades i ett liknande mål i tingsrätten samma vecka som Marie dömdes.

Hur har den här tiden varit för dig?

– Det tar psykiskt på en. Stressen att jag ska betala 23 800 kronor inom 30 dagar, och jag har inte ens 5 000 kronor kvar efter löneutmätningen. Jag blev dömd, och den här mångmiljonären blir friad. Det är inte honom personligen jag är arg på, utan att hans fall bedöms annorlunda.

Men är det inte bra om folkbokföringen går att lita på?

– Till viss del är det väl bra. Men i vårt fall … Det är bostadsbrist i Göteborg. Han hyr en lägenhet men kan inte skriva sig där. Så han skriver sig någon annanstans. Jag åker till USA i fyra månader, och vips är vi på halster direkt.

– Hur lätt är det i Göteborg? Var ska du bo? Slå upp ett tält i Brunnsparken? Myndigheterna vill ha kontroll på allting. Då får myndigheterna se till att lösa det här problemet.

Marie Fristedt har nu överklagat de höjda böterna till Högsta domstolen. Där krävs prövningstillstånd, en fråga som domstolen ännu inte har avgjort. Till dess slipper hon betala.

Men när en släkting fick höra om det ekonomiska dråpslaget erbjöd han Marie att få låna pengar, tills hon får tillgång till hela sin lön senare i vår.

– Han sa: du ska inte till Kronofogden mer.

Fakta: Så här ska du skriva dig
  • Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover.
  • Posten kan du ställa om till en så kallad särskild postadress.
  • Har du dubbel bosättning gäller särskilda regler, till exempel om du veckopendlar.
  • Saknar du bostad kan Skatteverket skriva dig på kommunen.

Läs mer: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott

Fakta: Så granskar Hem & Hyra bostadslagarna

På senare år har flera lagar som berör den svenska bostadsmarknaden, och hyresgästerna, skärpts. Hem & Hyra undersöker löpande effekterna.

I granskningen Adresskaoset, som vi gjorde efter skärpningen av folkbokföringslagen, kunde vi visa att fyra av tio åtalade i själva verket var hemlösa och inte alls var kriminella som ville utnyttja kaoset i folkbokföringen. Det vill säga den grupp som myndigheterna ville komma åt med lagen.

Vi har tidigare granskat adresser till försäljning. Handel med hyreskontrakt är numera olagligt på båda sidor, både för köpare och säljare. Tidigare var det bara den senare som bröt mot lagen.

I den prisade artikelserien Svarthandeln inifrån granskade vi hur lagen använts och vilka som drabbades av de svarta affärerna.

Kombinationen olovlig andrahandsuthyrning och överhyra har också kriminaliserats. Vi har rapporterat om hur bostadsbolagen har hanterat detta och om de första fallen som utreds av polisen i Malmö.

Läs också Massiv ökning av åtal för folkbokföringsbrott – han fälldes för att "provbo" med flickvän Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.