Annons

Fastighetskungen frias från åtal om folkbokföringsbrott

Göteborg Balders ägare Erik Selin frias från folkbokföringsbrott. Det stod klart när Göteborgs tingsrätt meddelade sin dom i dag.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Balders ägare och vd Erik Selin i Göteborgs tingsrätt för ett par veckor sedan. Han menar att den felaktiga adressuppgiften handlat om att lösa en praktisk fråga på ett smidigt sätt. Nu frias han och Balders vice vd från folkbokföringsbrott.

Nyligen kunde Hem & Hyra berätta om rättegången mot Erik Selin, fastighetskoncernen Balders vd och huvudägare. Tillsammans med Balders vice vd, Sharam Rahi, har han stått åtalad misstänkt för folkbokföringsbrott.

Grunden är att de båda skrivit sig och sina familjer på Balders huvudkontor i syfte att undkomma hot. Detta faktum har ingen av dem nekat till. Däremot hävdar de att de inte känt till att det var olagligt att göra så, och att agerandet berott på en nödsituation.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu står det klart att Göteborgs tingsrätt friar de båda företagsledarna.

”Tingsrätten ifrågasätter inte att de har haft goda skäl för att inte vilja skylta med sina bostadsadresser”, heter det i domen. Men det är å andra sidan inte skäl nog att få bryta mot lagen, bedömer tingsrätten, eftersom det redan finns andra sätt att skydda sin adress i folkbokföringen.

Annons

Att Baldercheferna inte kände till att de gjort något brottsligt ändrar heller ingenting i sak – man är ansvarig för sina felaktiga adressuppgifter ändå.

Läs ocksåDen nya lagen skiljer på fattiga och rika

Däremot anser domstolen att företagsledarna visat att de inte haft något annat syfte än att skydda sig själva och sina barn från hot, trakasserier och oönskade besök i hemmet. De har inte tjänat något på upplägget, och eftersom de använt kontorsadressen har de heller inte varit svåra att få kontakt med.

Så snart de fått klart för sig att de gjort fel har de också rättat till folkbokföringen, och därefter sökt och fått varsin sekretessmarkering i registret.

Annons

Dessa omständigheter gör att tingsrätten bedömer brottet som ringa, vilket gör att Baldercheferna frias.

Läs ocksåBalders ägare inför rätta – skrev sig och familjen på kontoret

Hem & Hyra har granskat effekterna av den skärpta folkbokföringslagen (se faktaruta nedan). Över hälften av alla som hade åtalats vid årsskiftet var göteborgare, och av de fall som hunnit avgöras ledde 80 procent till fällande dom. Läs hela granskningen här.

Fakta: Fastighets AB Balder

Fastighetskoncern som äger och förvaltar hyreslägenheter, bostadsrätter, kommersiella lokaler och hotell i Sverige och flera andra länder i Nordeuropa.

Grundad av huvudägare och vd Erik Selin 2005.

Drygt 600 anställda, säte i Göteborg.

Fakta: Så här ska du skriva dig

Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover.

Posten kan du ställa om till en så kallad särskild postadress.

Har du dubbel bosättning gäller särskilda regler, till exempel om du veckopendlar.

Saknar du bostad kan Skatteverket skriva dig på kommunen.

Läs mer: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott

Fakta: Adresskaoset - Hem & Hyra granskar

Hemlösa drabbas när staten jagar kriminella och fuskare i adresskaosets Sverige, det visar Hem & Hyras unika granskning av folkbokföringsbrott. Läs alla artiklarna här. Hårdare lagstiftning var tänkt att stoppa bidragsfuskare. Men av de 123 som hade åtalats vid årsskiftet var fyra av tio hemlösa personer, den klart största gruppen. Lagen har använts allra flitigast i Göteborg.

Läs också Felskrev barnen på pappans adress – nu väntar Emelie på rättegång: ”Så absurt” Hemlösa och utsatta görs till kriminella när staten vill ta kontroll över adresskaoset Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.