Annons

Drog till storstan för att prata småstad

Hagfors Hyresgästföreningen i Karlskoga och i Hagfors besökte i dag, onsdag, Stockholm och riksdagshuset för att lyfta en fråga som få pratar om: bostadsöverskottet.

Samtidigt som Hyresgästföreningen kampanjar för fler bostäder, finns kommuner med en annan verklighetsbild.

Två av dessa är Karlskoga i Örebro län och Hagfors i Värmlands län. Bägge kommunerna tillhör de som drabbats hårdast av utflyttningen och därmed bostadsöverskottet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att lyfta frågan om bostadsöverskott, gjorde i dag fyra representanter från Hyresgästföreningen i de två kommunerna den första resan av två till riksdagen för att träffa politiker.

Tanken var att de skulle ha träffat Centerpartiet, men de ställde in i sista sekund. På eftermiddagen träffade de Vänsterpartiet.

Annons

En av sakerna Hyresgästföreingen vill få gehör för är att inte hyresgästerna som valt att bo kvar ska tvingas betala för tomma lägenheter.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Det var ett jättebra möte. Vi diskuterade våra bekymmer: övertaligheten av lägenheter men också att vi många gånger har fel sorts lägenheter än de vi egentligen behöver ha. Så vi frågade hur de tänker att vi ska kunna anpassa det här utan att alla kostnader ska läggas på hyresgästerna, berättar Marianne Svensson som är ordförande i Karlskogaföreningen.

Fick ni några svar från Vänsterpartiet?

– Ja, de har en färdig lösning vad jag förstår där de föreslår ett paket med upprustnings- och investeringsstöd där det krävs att bostäderna klimat- och miljöanpassas och det här ska finansieras med skattehöjningar.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Nästa resa går av stapeln i början av juni då föreningen ska träffa bland andra Folkpartiet och Socialdemokraterna.

 

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.