Annons

Drogproblem inte skäl för dubbelt boende

Helsingborg Hyresgästen i Helsingborg hävdar att hon behöver två lägenheter för att skydda sina barn mot sambons missbruk. Nu måste hon lämna sin bostad.
Foto: Pixaby
Hyresvärden hävdar att det handlar om olovlig andrahandsuthyrning. Hyresgästen menar att hon vill skydda sina barn från sambons drogproblem.

När hyresvärden upptäckte att hyresgästen hade två hyresrätter i Helsingborg anklagades kvinnan för olovlig andrahandsuthyrning. Vid en närmare granskning upptäckte värden att kvinnan i själva verket aldrig hade varit folkbokförd på den ena adressen. I stället bodde det två, för värden, okända personer i lägenheten.

Till hyresnämnden i Malmö uppger kvinnan att hon har behov av två lägenheter eftersom hon vill skydda sina barn från sambons missbruk. Hyresgästen hävdar att hon, till största delen, bor tillsammans med sin pojkvän i den ena lägenheten medan hennes syster bor i den andra hyresrätten tillsammans med hennes barn.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt hyresnämnden krävs det att en lägenhet används två till tre dagar i veckan för att den ska anses vara en nödvändig komplementbostad. Det är även nödvändigt att det dubbla boendet är kopplat antingen till studier eller arbete. 

Eftersom kvinnan, i lagens mening, inte har rätt till en komplementbostad beslutar hyresnämnden att hyresgästen måste lämna sin ena bostad med omedelbar verkan. Huruvida det handlar om olovlig andrahandsuthyrning eller inte tar nämnden inte ställning till.

Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.