Annons

Drygt 2 000 lägenheter redo för försäljning i Växjö

Växjö Den blågröna alliansens majoritet fick igenom försäljningen av 2 069 bostäder när kommunfullmäktige i Växjö gick till beslut på tisdagen.

Vid förra fullmäktige återremitterades ärendet för att få klarhet i vissa juridiska bitar kring de krav kommunen ska ställa på köpare av Växjöbostäders hyresrätter. En analys visar att det är svårt att tvinga en ny ägare att exempelvis inte ombilda inom viss tid eller förhindra att fastigheterna säljs vidare inom viss tid.

Orsaken till att Alliansen tillsammans med Miljöpartiet vill sälja är att få loss pengar så att VKAB, Växjö kommunföretag, ska kunna amortera på sin låneskuld, som snart slår i taket, för att skapa utrymme för nya lån till inversteringar. Ett annat argument är att allmännyttan är för stor och att det behövs fler aktörer på hyresmarknaden, inte minst så att fler aktörer kan bygga nytt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Socialdemokraterna och Vänstern tycker tvärt om att det med en stark allmännytta, genereras vinster som kan användas till nybyggnation och att det inte är hyresgästernas enskilda ansvar att stärka kommunens ekonomi, något som alla skattebetalare borde stå för.

– Vi vet att det är en lönsam affär för kommunen att äga och förvalta hyresfastigheter. De fastigheter Växjöbostäder äger är en tillgång för Växjöborna. Det är långsiktiga inkomstkällor. Nu blir det en engångsvinst men vi blir av med en långsiktig inkomstkälla, sade Ola Palmgren (S).

Annons

Oppositionen pekar även på den oro som försäljningen väckt. Det handlar om oro för höjda hyror, lyxrenoveringar och ombildning.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Visst finns det ett besittningsskydd men om man inte har råd att bo kvar, vart tar man vägen då, undrade Carin Högstedt (V) som pekade på att de hyresgäster som bor i de hus som ska säljas i regel är låginkomsttagare, studenter, unga och äldre.

Den blågröna Alliansen tycker att oppositionen sysslar med skrämselpropaganda, att en privat hyrsvärd inte per automatik betyder problem och att även privata bolag visar samhällsansvar.

Annons

– Den här frågan har varit levande inte bara från förra fullmäktige utan ända sedan budgetfullmäktige i somras. Vi tror att det här är rätt väg att gå och jag är mer övertygad än någonsin om att det är så, sade Per Schöldberg (C).

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Efter över två timmars debatt kunde fullmäktige gå till beslut. Med röstsiffrorna 33 för och 26 mot beslutades att försäljningen blir av.

Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Hyreskrav i Växjö skapar debatt bland Växjöborna på nätet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.