HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dubblade hyran – mer än hälften svart

Uppsala Ordinarie hyran in på bankkontot. Resten som sedlar i ett kuvert. En Uppsalabo som tjänat svarta pengar på att ta ut mer än dubbla hyran för en lägenhet som han hyrt ut i andra hand i en ovanligt väldokumenterad affär riskerar nu att hamna i trubbel.
Boende i Falköpings Hyresbostäder kan räkna med stora taxehöjningar 2019, bland annat för värme och vatten.

Bostadsbristen i Uppsala gör det lukrativt för dem som sitter på förstahandskontrakt och som är beredda att fuska på olika sätt för att sko sig på situationen.

Hos hyresnämnden i Västerås hanteras just nu många Uppsalaärenden som handlar om överhyror. Det vill säga att den som hyr ut i andra hand tar ut mer än skälig hyra. Och som skälig hyra räknas i princip det belopp som står på förstahandskontraktet.

Läs ocksåHöjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

Undantag gäller bara om bostaden hyrs ut med möbler. För fullt möblerade bostäder brukar hyresnämnden godkänna påslag med 10-15 procent.

Ett nu aktuellt fall är ovanligt väldokumenterat och visar tydligt steg för steg hur det kan gå till när den som sitter på förstahandskontraktet bestämt sig för att skaffa sig en extrainkomst utan att betala skatt för pengarna.

Adam, som hade arbete men ingen bostad i Uppsala, kom via Blocket i kontakt med Bertil som hade kontrakt hos Uppsalahem på en liten etta centralt i staden som han var beredd att hyra ut för 6 950 kronor.

Läs ocksåSista stora hyresförhandlingen klar i Varberg

Bertil tyckte att Adam verkade vara skötsam och gick med på att hyra ut lägenheten till honom när den tidigare hyresgästen skulle flytta.

De båda träffades i Bertils egentliga bostad i en annan del av Uppsala och skrev andrahandskontrakt. Precis som det stått i annonsen skulle Adam betala 6 950 kronor inklusive värme, vatten och bredband. Men i kontraktet stod det att hyran bara var 2 950 kronor inklusive allt.

– Sätt in 2 950 på mitt bankkonto varje månad och sedan lägger du 4 000 i ett kuvert i hallen så åker jag förbi och hämtar pengarna, instruerade Bertil.

Läs ocksåSlarv med hyran gick till domstol

Så gjorde Adam också månad efter månad. Allt väl dokumenterat via kontoutdrag, kopior på handlingar, sms och e-postbrev.

Nu sedan han flyttat har Adam vänt sig till hyresnämnden och begärt återbetalning för tio av de månader han betalat mer än dubbla hyran.

Varför han från början gick med på betala en svart del utöver den ordinarie hyran framgår inte av hans begäran hos hyresnämnden. Men nu i efterhand anser han i alla fall att rätt ska vara rätt.

Bertil riskerar förutom återbetalning av sin extrainkomst att få besvärliga frågor från exempelvis Skatteverket och Uppsalahem.

Namnen Adam och Bertil är påhittade.

Läs också Nya hyror hos Balder i Göteborg Hyror pressas upp av koncept

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.