Annons

”Dumpning” avslöjar klyfta mellan stad och land

Nyheter Fenomenet social dumpning är en konflikt mellan stad och landsbygd. Men de utpekade "dumparkommunerna" nekar till alla anklagelser. Däremot ”coachar” man människor att söka bostad utanför hemkommunen.
Klyfta. Annalena Järnberg (S), kommunalråd i Hällefors är upprörd över den sociala dumpningen som sker i hennes kommun. Lars Rådén (M) i Solna, avvisar kritiken.

Stockholm, med kranskommuner som Solna och Täby, samt Göteborg pekas i vår undersökning ut som dem som skickar flest bidrags­beroende invånare till glesbygdskommuner.

Göteborg låter Monica ­Sörensson, chef vid socialförvaltningen på ­Västra Hisingen, svara på Hem & Hyras frågor.
Hon förnekar att det finns någon medveten strategi att förmå resurs­krävande invånare att flytta. Däremot erbjuds ”coachning” där den bostads­löse får hjälp att söka lägenheter inom ett brett geografiskt område, enligt ­Monica Sörensson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Precis som det beskrivits av de kommuner som upplever problem med social dumpning, så betalar socialtjänsten i Göteborg hyra och uppehälle den första månaden på en ny ort.
”För att ge hushållet möjlighet att vid behov upprätta en kontakt med socialtjänsten på den nya bostadsorten för ­ansökan om ekonomiskt bistånd.”

Kan ni förstå att de kommuner som tar emot era invånare uppfattar det som dumpning?
– Det är den praxis som utvecklats mellan Sveriges kommuner. Hanteringen är inte unik för Göteborgs stad.

Annons

Lars Rådén, kommunalråd i Solna (M), reagerar starkt mot kritiken som kommer från såväl glesbygdskommuner i Hem & Hyras granskning, som ­civilminister Lena Micko (S), som ­tidigare kallat situationen för ”allvarlig”.

Läs ocksåVägrade dumpas till Hagfors – nu har Björn förstahandskontraktÅlands-Björn bodde på färja för att slippa social dumpning.

– Det är häpnadsväckande att ansvarigt statsråd sjunker till den nivån. Om regeringen vill tvinga oss att ge förtur i bostadskön för nyanlända så får de förklara det till alla de Solnabor som köat i över tio år i väntan på en bostad, säger Lars Rådén.

Enligt honom ger Solna enbart råd och information till flyktingar som inte kan hitta en egen bostad om hur de ska gå till väga. Exempelvis att ställa sig i bostadsköer.

Har ni något samarbete med fastighetsägare i kommuner där det finns bostadsöverskott?
– Nej. Men om vi får tips eller information om en ­ledig bostad så förmedlar vi det vidare.

Annons
Läs ocksåAdam och Zara tvingades flytta från hemkommunen mot sin vilja: "Vi skulle bara bort"Adam och Zara Taha vägrade social dumpning

Tror ni inte att det kan uppfattas som dumpning?
– Nej det tycker jag inte. Förstår inte alls hur man kan göra den kopplingen.

Stockholms stad förnekar att man arbetar med det som benämns social dumpning. Staden arbetar inte aktivt med att hitta bostäder i någon annan kommun, enligt Anna Mölgård, bostadssamordnare.

Läs också Värd anklagas för att erbjuda social dumpning i slitna hus: "Bedrövligt skick" Kackerlackor och slitna trapphus - hit skickar storstadskommunen de fattigaste: "Ser inga problem" Var tredje kommun mottagare för social dumpning - Mia fick enkel biljett till kackerlacks-hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.