Annons

Vägrade dumpas till Hagfors – nu har Björn förstahandskontrakt

Nyheter Han vägrade flytta till ett utdömt boende i värmländska Hagfors. Efter år av tillfälliga boenden, bland annat på en Ålandsbåt, har Björn Mattsson ett eget förstahandskontrakt i Stockholmsförorten Tensta. "Våga vara besvärlig, ingen kan tvinga dig att flytta långt bort", säger han.
Ålands-Björn bodde på färja för att slippa social dumpning.
Foto: Linda Dahlin
Äntligen hemma. Efter att ha flyttat runt på tillfälliga boenden, bland annat på en Ålandsbåt, har Björn Mattsson äntligen fått ett förstahandskontakt.

Björn Mattsson blev rikskänd 2018, när han vägrade nappa på socialens erbjudande om att flytta från Stockholm till ett utdömt gammalt asylboende, ägt av en ökänd värd, i värmländska Hagfors. I stället blev han hemlös och hoppade runt på tillfälliga boenden, bland annat åkte han Ålandsbåten fram och tillbaka, eftersom det var det billigaste alternativet.

Han har alltså själv bitter erfarenhet av det som kallas social dumpning, som Hem & Hyra har skrivit om i en rad artiklar.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Fick förstahandskontrakt till slut

I april i år fick Björn Mattsson äntligen en permanent bostad. Ett förstahandskontrakt på tvåan i Stockholmsförorten Tensta som han haft som tränings- och försökslägenhet sedan 2020.

– Jag trivs jättebra. Folk är skeptiska till Tensta, jag tycker det är ett fint område.

Annons

Men vägen dit har varit lång och snårig. Bland annat JO-anmälde han stadsdelsförvaltningens hantering av hans ärende och fick rätt.

Läs ocksåAdam och Zara tvingades flytta från hemkommunen mot sin vilja: "Vi skulle bara bort"Adam och Zara Taha vägrade social dumpning
Danshe hostel, Flemingsbergs industriområde. Här fick Björn Mattsson bo en tid under stadens ”tak över huvud-garanti”.

Till andra människor som riskerar att utsättas för social dumpning har han ett gott råd. Skriv inte på något något utan att tänka igenom situationen och ta reda på mer om kommunen och lägenheten.

Björn kontaktade själv Hagfors kommun och fick höra att det inte funnits någon kommunikation Hagfors och Stockholms kommun inför hans eventuella flytt.

Annons

– Det ska ske någon slags överlämning och boendet ska vara drägligt, säger Björn Mattsson.

Läs ocksåVärd anklagas för att erbjuda social dumpning i slitna hus: "Bedrövligt skick"
Läs också Kackerlackor och slitna trapphus - hit skickar storstadskommunen de fattigaste: "Ser inga problem" Var tredje kommun mottagare för social dumpning - Mia fick enkel biljett till kackerlacks-hus Sigtuna skickar bostadslösa till Norrland – familjen Mohseni fick inte stanna i Märsta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.