Annons

Värd anklagas för att erbjuda social dumpning i slitna hus: ”Bedrövligt skick”

Nyheter Fagersta kommun anklagar värden ADR Fastigheter för att bidra till social dumpning. Värden bekräftar att man har regelbunden kontakt med många socialförvaltningar och är villiga att hjälpa till med bostad.
Foto: Montage: Conny Pettersson/ADR Fastigheter
Bekräftar samarbete med socialtjänster. Ulas Seydan, bolagsjurist på ADR Fastigheter, bekräftar att man är "villiga att hjälpa kommunernas klienter" med bostad.

Över 100 kommuner i Sverige uppger att de har haft inflyttning av hushåll som behöver stödinsatser och som har flyttat dit med hjälp av sina gamla hemkommuner. En av de värst drabbade mottagarkommunerna är Fagersta. Kommunen pekar ut ADR Fastigheter för att medverka till dumpningen genom att samarbeta med socialförvaltningar och erbjuda tomma lägenheter till deras deras klienter.

ADR Fastigheters bolagsjurist Ulas Seydan ser det som att företaget har en ”god och professionell relation” med kommunernas social- och försörjningsstödsenheter. Han svarar på Hem & Hyras frågor via mejl.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi får likt andra fastighetsbolag förfrågningar från kommuner som behöver hjälp med placeringen av personer i behov av bostad.

”Villiga att hjälpa kommunernas klienter”

Sedan ni tog över fastigheterna på bland annat Hantverksvägen i Fagersta har inflyttningen från andra kommuner varit stor. Många från Stockholmsområdet. Har ni ett etablerat samarbete med vissa kommuner?

– Vi har inget etablerat avtal utan är nog mer en tillfällighet, eftersom vi är villiga att hjälpa kommunernas klienter.

Läs ocksåVägrade dumpas till Hagfors – nu har Björn förstahandskontraktÅlands-Björn bodde på färja för att slippa social dumpning.

Avtal eller tillfällighet? Hem & Hyra har i vilket fall sett, och begärt ut, en livlig mejlväxling mellan ADR och socialförvaltningen i Järfälla. Innehållet i mejlen är till största del sekretessbelagt, men några av mejlens ämnesrader avslöjar vad de handlar om:

”Angående hon med skulder”, ”Ny hyresgäst i Fagersta” och ”Hyresgäst med bistånd”

Annons

Värva en vän – få 1 000 kronor

ADR är uppenbart angelägna om att fylla vakanserna i sina hus. När Hem & Hyra besöker Hantverksvägen hittar vi anslag på väggen med ett ”trevligt sommarerbjudande”. De hyresgäster som redan bor där kan få 1 000 kronor i avdrag på hyran om de värvar en ny hyresgäst. Den nya hyresgästen får en månads gratis hyra.

ADR Fastigheter, Fagersta, lappar
Den som värvar en vän får 1 000 kronor och den nya hyresgästen får en månadshyra, enligt anslag i fastigheterna. Hyreshöjningen i år hamnade på 4,2 procent.

Fagersta kommun menar att inflyttningen av personer i behov av ekonomiskt stöd kostar kommunen stora och oväntade utgifter.

– Det är information som inte har förmedlats tidigare. Om kommunen har synpunkter på vårt arbetssätt och vill föra en konstruktiv dialog, så gör vi det gärna.

Vakanserna minskar

ADR Fastigheter tog över 19 fastigheter med knappt 400 lägenheter i Fagersta våren 2022. Köpesumman är  hemlig.

Trots klagomål från hyresgäster vi träffat på bland annat trasiga maskiner i tvättstugorna, flagnande fasader och trasiga fönster, menar ADR Fastigheter att man vänt en negativ trend och gör kontinuerliga förbättringar. Antalet vakanser har minskat från omkring 35 procent till mellan fyra och nio procent.

Fagerstas kommunalråd Åsa-Märta Sjöström (S), menar att fastigheterna är i ett ”bedrövligt skick” och att en del av dem skulle behöva rivas, men Ulas Seydan ser en utvecklingspotential.

Annons
Fagersta, ADR Fastigheter
Slitet även invändigt. Många av badrummen har inte blivit renoverade på många år. En hyresgäst berättar att hon utan framgång försökt att få ett nytt handtag till ugnen.

– I nuläget utreder vi om vi ska kunna erbjuda bredband till våra hyresgäster, eftersom det varit efterfrågat, säger han.

Över 20 miljoner kronor

Hur mycket pengar räknar ni med att lägga på drift, underhåll och investeringar de närmaste fem åren?

– Utöver det som vi redan har gjort räknar vi med att lägga mellan 20 och 21,5 miljoner kronor.

Räcker det för 19 slitna fastigheter med nästan 400 lägenheter?

Läs ocksåAdam och Zara tvingades flytta från hemkommunen mot sin vilja: "Vi skulle bara bort"Adam och Zara Taha vägrade social dumpning

– Det är enligt min mening inte så lite. Men summan kan givetvis komma att bli högre eller lägre.

Läs också Kackerlackor och slitna trapphus - hit skickar storstadskommunen de fattigaste: "Ser inga problem" Var tredje kommun mottagare för social dumpning - Mia fick enkel biljett till kackerlacks-hus Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.