Annons

Dyker efter parasiten

Skellefteå Skellefteå kommun har inlett dykningar för att hitta upprinnelsen till den magsjuka som drabbat 6000 skelleftebor. Med hjälp av färg som hälls ner i avloppsrör hoppas man hitta den misstänkta läckan.

​Det bubblar och skvalpar nere i Klintforsån. Då och då sticker grodfötterna på dykaren Per Bertheim upp. Det är ett av avloppsrören i ån som ska kollas i jakten på eventuellt läckage.

Vit färg hälls ner i avloppsröret från kullen intill. Sedan ska dykaren se om det sipprar ut någonstans utmed röret som ligger på botten av ån.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det är första avloppsröret som vi besiktar. Vi kommer att kolla ytterligare fem till sex stycken här i Klintforsån, berättar Nisse Hedblad, vikarierande enhetschef för rörnätsenheten på Skellefteå kommun.

Klintforsån rinner ut i Skellefteälven där dricksvatten till stora delar av Skellefteå kommun tas från ytvattnet. Det är därför ån är av speciellt intresse. Tips från privatpersoner har också strömmat in kring vad som kan ha orsakat föroreningen.

Annons

Per Bertheim tittar upp ovanför vattenytan. Ingen vit färg har synts till, det här avloppsröret verkar vara ok.

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

Det är ett grannlaga arbete som Skellefteå kommun nu genomför för att försöka hitta orsaken till Cryptosporidiumepidemin som gjort över 6000 skelleftebor magsjuka. Huvudtesen är att avloppsvatten på något sätt läckt ut och förorenat dricksvattnet som tas från Skellefteälven.

Inga prover visar dock på att parasiten finns i vattnet. Men den är nästan omöjlig att spåra. Klart är dock att 116 patienter haft parasiten i avföringen sedan provtagningarna startade den 15 april.

Annons

Parallellt med forskandet kring smittokällan och dess orsaker, arbetar kommunen febrilt med att få ordning på vattenförsörjningen. Tre UV-anläggningar, som ska rena vattnet, har anlänt till kommunen och ska installeras i vattenverket Abborren.

Läs ocksåFörsvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende"

–  Vi måste ta det i en takt där vi samtidigt kan producera vatten till våra konsumenter. Men vår målsättningen är att ha UV-anläggningen på plats till månadsskiftet maj, juni, säger Kjell Lundqvist, utredningschef på tekniska kontoret.

Läs också Hyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten Felaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige Utan varmvatten i sju veckor – så har Roger och sambon klarat sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.