Annons

Tanum toppar VA-ligan igen

Tanum Regionordförande Lennart Derehag rasar över Tanums höga vatten- och avloppstaxa: "Inte nog med att Tanum redan var dyrast, man envisas även med att höja taxan ännu mer."

För fjärde året i rad får invånarna i Tanum betala mest i Sverige för vatten och avlopp. Det visar en delrapport i den årliga Nils Holgersson-undersökningen som släpptes idag. Undersökningen utgår från en genomsnittlig tvårumslägenhet på 60 kvadrat. I fjol fick en Tanumsbo, med en sådan lägenhet, betala 125,25 kronor per kvadratmeter och år i VA-taxa. I år ligger kostnaden på 132,95 kronor. En ökning på 6,1 procent. 

”Oacceptabelt”, anser Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg:

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Inte nog med att Tanum redan var dyrast, utan man envisas med att höja taxan ännu mer. Kommunen måste förklara sig. Smärtgränsen för taxehöjningar är passerad för länge sedan.

Liselotte Broberg (M), är kommunalråd i Tanum. Hon ger fyra förklaringar till kommunens topplacering i VA-ligan. Dels att kommunen är geografiskt stor i förhållande till sitt invånarantal (12 516 invånare på en yta av 954,84 kvadratmeter. Red. anm.), dels att kommunen har en enda vattentäkt, dels att man satsat på flera nya bostadsområden och dels den knepiga terrängen. 

– Det är inte direkt Skaraslätten vi talar om. Här handlar det om kraftigt kuperad Bohuslänsk mark med granit som bergart, säger Broberg. 

Annons
Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Sedan 2010 har ni höjt VA-taxan med 49 procent. Kommer det att fortsätta så?

– Nej, det hoppas jag inte! Det är självklart inte bra med en så hög VA-taxa. Inte minst när det gäller att locka hit nyetableringar. Men det här är en alliansstyrd kommun och vi har valt att lägga den här kostnden helt på VA-kollektivet. Inte på skattesedeln med höjda skatter som följd. 

Näst högst VA-taxa i landet har Tjörns kommun. Där höjs årskostnaden med 10,3 procent, från 104,9 kronor per kvadratmeter till 115,7 kronor. Störst höjning i Västra Götaland svarar dock Kungälv för. Där har VA-taxan höjts med 15,8 procent, från 57,9 kronor i fjol till 67,1 kronor i år. 

Läs ocksåHyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad

Den kommun som har lägst VA-taxa i Västra Götaland är Lidköping. Där får en invånare, i en genomsnittlig tvårumslägenhet på 60 kvadrat, betala 2 182 kronor per år för vatten och avlopp. Det placerar kommunen på en tolfteplats i landet. Ändå är Lennart Derehag kritisk:

– Relativt sett ligger Lidköpings kommun lågt vilket naturligtvis är bra. Samtidigt ser vi att VA-taxan stigit med 38 procent sedan 2010. Det är en mycket kraftig ökning som nästan ligger i paritet med utvecklingen i Tanum. Det gör oss bekymrade.

Annons

Hyresgästföreningen anser att kommunen måste vara återhållsam med taxehöjningar, eftersom taxor och avgifter utgör ungefär en tredjedel av en normal lägenhetshyra.

Nyfiken på vilken plats din kommun har i VA-ligan? Här hittar du listan för Västra Götaland

Fakta: Nils Holgersson-rapporten

Sedan 1996 har Nils Holgersson-gruppen, med representanter från HSB, Riksbyggen, Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna, varje år gett ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”.
Här redovisas fakta bland annat om de prisskillnader som finns mellan olika kommuner gällande avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme.

Läs också Gullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.