Annons

Dyrare bostadskö i Kungsbacka

Kungsbacka Politikerna ville ha den kvar, men i modernare tappning. Nu får Kungsbackas kommunala bostadsförmedling ny kostym. Den kommer att kosta mer för de sökande.

Det var för ungefär ett år sedan som kommunfullmäktige i Kungsbacka bestämde att man ville behålla sin bostadsförmedling i kommunal regi.

Sedan dess pågår ett arbete för att modernisera verksamheten, bland annat med en ny e-tjänst. Den nya bostadsförmedlingen ska sjösättas i år, enligt planen. Än vill enhetschef Lizette Andersson inte avslöja när.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi jobbar just nu intensivt, och räknar med att komma ut med information ganska snart, säger hon.

I dag betalar varje sökande en depositionsavgift på 500 kronor, som man får tillbaka om man lämnar kön. För den som får en lägenhet omvandlas avgiften till en så kallad förmedlingskostnad.

Annons

I det nya systemet ska den som söker bostad själv kunna skriva in sig och hantera sina uppgifter. Att registrera sig kommer att kosta 500 kronor.

Läs ocksåLättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Men framöver måste man också uppdatera sin registrering varje år för att inte ramla ur kön. Det kommer att kosta 300 kronor per gång.

Eftersom den genomsnittliga kötiden i Kungsbacka just nu är flera år lång kan det betyda utgifter på över tusen kronor i väntan på ett eget förstahandskontrakt.

Annons

De som redan i dag köar för lägenhet kommer att tillfrågas om de vill stå kvar som sökande när det nya systemet införs.

Läs ocksåEfter pandemin – fortfarande få fysiska visningarBostadsförmedlingen i Stockholm
Läs också Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd Ensamstående Lisa nekades lägenhet – så svarar Bostadsförmedlingens vd Värd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.