Annons

Dyrare för Skövdestudenter

Skövde Hyrorna i Skövdes studentbostäder ökar med 2 procent lagom till höstterminens inflyttningsboom. Det står klart efter avslutad förhandling med Skövdebostäder.

Med sina 860 studentlägenheter är Skövdebostäder den största hyresvärden även för den som pluggar vid stadens högskola. Hyrorna spänner i dag från runt 3 200 kronor till drygt 7 000 per månad, men då är två sommarmånader gratis.

Från 1 augusti träder en generell höjning på 2 procent i kraft för studentlägenheterna. Det är i nivå med snitthöjningen för de vanliga lägenheterna. Skälet är den allmänna kostnadsutvecklingen, som även studenterna måste vara med och bekosta.
– Vi kan inte undanta någon viss grupp från höjningar, säger Skövdebostäders vd Dan Sandén.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skillnaden mot den vanliga hyresförhandlingen är dels tidpunkten: de flesta studentlägenheter byter hyresgäst vid höstens terminsstart och enligt Dan Sandén finns det en poäng i att kunna ta ställning till hyran i förväg.

Annons

Den andra skillnaden är att studenterna har en egen förhandlingsordning (avtal om kollektiv förhandling). Det är med andra ord inte Hyresgästföreningen utan studenterna själva, via ett bostadsråd, som förhandlar hyran.

Vad innebär det för bostadsbolaget vid förhandlingsbordet?
– De är yngre! Men egentligen är det ingen större skillnad, studenterna är också väldigt duktiga och vassa förhandlare, säger Dan Sandén.

Annons
Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.
Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Kommunen vill stoppa fönsterbyte i Skövde - beslutet överklagas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.