Annons

Dyrare med garage och p-platser hos allmännyttan i Kristianstad

Kristianstad Det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad, ABK, marknadsanpassar samtliga parkerings- och garageplatser. En årlig hyreshöjning är också att vänta.
dyrare garage
Foto: ABK/Petra Martinsson
Det kommunala bostadsbolaget ABK har cirka 2 600 garage- och parkeringsplatser runt om i Kristianstad kommun. Nu blir de allra flesta dyrare att hyra.

Precis som att hyrorna varierar på grund av läge, typ och storlek ska detsamma gälla för parkeringar, garage, mc-platser och carports. ABK kallar det att de marknadsanpassas.
– Villkoren och hyresnivåerna har varit oförändrade i minst tio år. Vi har nu gjort en översyn av såväl villkor som hyresnivåer säger Jeanette Wilson, uthyrningschef på ABK.

ABK har totalt cirka 2 600 parkeringsplatser och garage spridda runt om i Kristianstad kommun. Bostadsområdena delas nu upp i fyra zoner där centrum får de högsta hyrorna och ytterområdena lägst. Cirka 350 platser får ingen höjning. Enligt ABK har man utgått från de parkeringszoner som finns i kommunen idag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Idag kostar ett garage i centrum från 320 kronor, dessa höjs upp till 600 kronor. Parkeringsplatserna i centrum höjs till 300 kronor. Hyreshöjningens storlek beror på dagens hyresnivå, vissa platser får tio kronor i hyreshöjning medan andra kan få en höjning på totalt 280 kronor.

Höjningen kommer att ske succesivt med hundra kronor vid första höjningen och sedan med 50 kronor per år fram till som längst 2025.

Annons

Förutom de nya hyrorna har hyresgästerna en 2-procentig höjning att vänta varje år i januari.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

Vad är syftet, att få in mer pengar?
– Ja, det behövs för skötsel och underhåll, och vi tycker det är mer rättvist att kostnaderna fördelas på de som använder bilplatserna och inte som idag belastar alla hyresgäster.

Nya hyresavtal måste formellt nu godkännas. Hyresgäster som berörs har kontaktats av ABK. De med mejladresser kan e-signera och de som inte har den möjligheten får utsänt kontrakt via post.

De som inte skriver under kommer att få en uppsägning skickad till sig och har då också möjligheten att ångra sig och behålla sin bilplats.

Annons
Läs ocksåHär chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyrOm två år måste Julia Bengtsson betala 1 875 kronor i månaden för sin parkeringsplats, nära dubbelt så mycket som i dag. Därefter stiger priset med ytterligare fyra procent per år, enligt Bostadsbolagets nya avtalskrav.

Hyresgästföreningens Pär Borgström som är med och förhandlar hyror har inte hört talas om de nya parkeringsavgifterna. Han konstaterar att Hyresgästföreningen inte förhandlar parkerings- och garageplatser och har därför ingen direkt insyn.

Förra året började ABK ta betalt för p-platser, som tidigare var gratis, i vissa områden med syftet att bland annat få bort uppställda skrotbilar.
– Det kan jag säga har varit positiv och verkligen sanerat upp.

Läs också Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.