HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dyrare tvätta hemma

Örebro Visst kan det vara härligt med en egen tvättmaskin – men också dyrare. Och sämre för miljön.

Allt fler hyresgäster i Värmland och Örebro län vill ha egen tvättmaskin, det visar en rundringning bland bostadsbolagen som Hem & Hyra har gjort.

Egen tvättmaskin är en dyr vardagslyx. Om man räknar ihop alla kostnaderna, vatten, el och inköp, så blir det billigast att tvätta i den gemensamma tvättstugan. Och det gäller även för den med betaltvättstuga.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

– Det kan kännas som att det blir billigare i den egna lägenheten eftersom man oftast lufttorkar då. Men det är lite som att jämföra äpplen och päron. För det är inte tvättandet som kostar utan tolkandet. Framförallt i torkskåp, säger Linus Larsson som är miljöchef på Öbo.

Har man betaltvättstuga är det billigaste alternativet att välja att tvätta i den gemensamma tvättstugan, men lufttorka i lägenheten.

Hem & Hyra bad Ann Fryksenius, som är klimatrådgivare vid Örebro kommun, att räkna på pris och klimatpåverkan:
– Kostnaden per kilo tvätt för tvättstuga är cirka 40 procent mindre jämfört med egen tvättmaskin. Dessutom har tvättstugan en mindre miljöpåverkan, runt cirka 10-30 procent, säger hon.

Läs ocksåDärför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänderFamilj som sitter i soffan.
Läs också Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” 1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.