HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dyrare vatten ger höjd hyra i Bollebygd och Svenljunga

Bollebygd Totalt 1,95 procent hos Bollebo och 1,54 hos Svenljunga Bostäder. Så slutade hyresförhandlingarna inför 2015. Hyresgästföreningen räknar med ökat underhåll.
Foto: Nils-Olof Larsson
Ann-Christin Josefsson, hyresgästföreningens förhandlare.

Förhandlaren Ann-Christin Josefsson har företrätt hyresgästerna i både Bollebygd och Svenljunga. Störst blir hyreshöjningen hos Bollebo. Där höjs hyrorna med 1,45 procent den första april för att sedan höjas med ytterligare en halv procent redan den första juli. En relativt stor totalhöjning, medger Josefsson

– Det som framförallt ställer till det för Bollebo är den kraftiga höjningen av VA-taxan, som slår hårt mot det relativt lilla bolaget, säger Josefsson.

Läs ocksåHyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!”Byggcontainer med slängda lister och socklar i trä. Porträtt på Karin Johansson. Hon är kritisk mot konceptrenoveringarna i hennes hus på Bergsgatan i Gävle.

Men hyreshöjningen ska inte bara täcka ökade vattenkostnader. Den ska även gå till renovering och underhåll av fastigheterna.  

– Nu gäller det för oss att sätta in alla klutar för att de utlovade satsningarna på underhåll verkligen blir av, säger Josefsson. 

För en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadrat, som idag har en hyra på 4 950 kronor i månaden innebär uppgörelsen att hyran höjs med 72 kronor den första april och sedan med ytterligare 25 kronor den första juli. 

Läs ocksåNordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting

I Svenljunga ville Svenljunga Bostäder höja hyran med 2,95 procent. Efter förhandlingar landade dock uppgörelsen på 1,54 procent. Även här motiveras höjningen med höjda VA-taxor och behov av underhåll.  

En genomsnittlig tvårummare hos Svenljunga Bostäder har idag en hyra på 4 480 kronor per månad. Uppgörelsen innebär en hyreshöjning med 69 kronor i månaden.

Läs hela listan över hyresförhandlingarnas resultat i Västra Götaland här

Läs ocksåNya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra GötalandHyresgästföreningens förhandlare Murat Solmaz och Valbohems vd Hans Sprung möts snart vid förhandlingsbordet.
Läs också Anna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter Halkade efter duschen och kraschade in i dörren – värden kräver 18 600 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.