Annons

Dyrt med slarvig städning

Skåne Tre av tio utflyttande hyresgäster hos kommunala MKB får underkänt på städningen, varannan hyresgäst hos Trelleborgshem. Slarvet kan stå dig dyrt.

Lortiga ugnar, fettfläckar på väggen där sängen stått och borrhål efter en vägghängd bokhylla. Skador och slarvig städning kan stå dig dyrt när du flyttar ut.

Hem & Hyras granskning visar att det varierar väldigt mycket mellan de kommunala bostadsbolagen hur ofta de underkänner flyttstädningen. Från Trelleborgshem där varannan lägenhet inte klarar sig förbi nålsögat till Vellingebostäder där endast en lägenhet fick underkänt på städningen i fjor. Hos MKB underkänns tre av tio och hos kommunala LKF i Lund får fyra av tio anmärkning på slarvig städning eller skador i lägenheten.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Helén Nyquist, fastighetschef på Ystadbostäder, har företaget märkt av en tydlig trend med sämre städning och fler skador. För tio år sedan var det problem med spegelväggar, nu är det vägghängda hyllor och tv-apparater som ställer till det. Generellt sett tycker hon också att hyresgästerna helt enkelt blivit allt slarvigare med att städa efter sig när de flyttar ut.

Annons

– Den stora skillnaden mellan att veckostäda och att riktigt grundstäda vid en avflyttning är något vi skulle vilja bli bättre på att informera våra hyresgäster om. Städningen har under många år blivit allt sämre, säger Helén Nyquist.

Mellan 35 och 40 procent av utflyttande hyresgäster hos Ystadbostäder får en anmärkning på städningen.

Läs ocksåCannabisodling, en dörr minerad med sprängmedel och försenade hyror – här är hyresgästen som gjort alla felRester av cannabisodling: ett inplastat utrymme i lägenheten samt växtnäring.

Mats Lindahl, jurist på Hyresgästföreningen, bollar tillbaka frågan på bostadsbolagen.

Annons

– Det är anmärkningsvärt att det är så stora skillnader mellan bolagen. Vissa är helt klart hårdare och strängare. Kanske onödigt stränga. Det handlar om att kunna ge instruktioner om vad man förväntar sig, säger han.

Fakta: Tips till dig som flyttar

Begär ut besiktningsprotokollet från förra hyresgästen redan när du flyttar in.
Boka besiktning i god tid innan du flyttar ut så hinner du själv städa missade fläckar.
Var själv med vid besiktningen.
Fixa skada själv. Det blir billigare än om hyresvärden gör det.
Kontakta Hyresgästföreningen när du fått en faktura.

Läs också Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster Michael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom" Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.