HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter flytten till Norge – nu förlorar paret lägenheten

Jönköping Paret flyttade till Norge men ville ändå behålla sin lägenhet i Jönköping. Nu blir de av med den efter att hyresnämnden kommit fram till att de hyr ut den i andra hand utan lov.
Foto: Jenny Knutsson
Paret flyttade till Norge men ville ändå behålla lägenheten i Jönköping. Det säger hyresnämnden nej till och menar att paret hyrt ut lägenheten utan lov.

Hyresvärden Riksbyggen misstänkte att paret, som hyrt lägenheten sedan 2009, inte längre bodde i den. Mannen utvandrade till Norge 2011 och sedan en tid tillbaka är även kvinnan skriven där medan en helt annan person är folkbokförd i parets lägenhet i Jönköping. Värden vände sig till hyresnämnden med begäran om att hyresavtalet ska sluta gälla.

När hyresnämnden tog upp ärendet medgav mannen att både han och hans hustru bor och arbetar i Norge. De driver flera företag där, bland annat en sportbar. Mannen förklarade för nämnden att han brukar vistas i lägenheten i Jönköping ungefär 20 gånger per år men att han också kan bo hos anhöriga när han besöker Sverige och därför egentligen inte har något behov av den.

Läs ocksåKvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”

Mannen bekräftade att det mycket riktigt bor en annan familj i lägenheten och att de däremot har behov av den. Därför vill han ändå behålla sitt hyreskontrakt. Enligt mannen är det inte fråga om andrahandsuthyrning eftersom familjen som nu bor i lägenheten inte betalar någon hyra.

Men hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att det inte spelar någon roll om hyra tas ut eller inte utan att det oavsett är förbjudet att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden. Paret mister nu därför sitt hyreskontrakt och familjen som bor i deras lägenhet måste flytta.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till Sänglös man köpte sitt hyreskontrakt – inte skäl för uppsägning Tjänade tusenlappar på svart hyresaffär - 41-åring döms till böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.