HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter Hem & Hyras granskning: Maria fick ett eget hem

Arvika Maria sa att hon skulle gå ner i tvättstugan. Sen gick hon ut genom dörren och kom aldrig mer tillbaka till mannen som misshandlat henne och sålt hennes kropp. Hon är en av tolv som fått lägenhet sedan Arvika Bostads läste en granskning av Hem & Hyra och började ge en bostad i månaden till kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.

I en hög intill den öppna balkongdörren står några väskor och en flyttkartong ouppackade. Det är de grejer som Maria lyckats skrapa ihop sedan hon flydde den där kvällen från sin dåvarande sambo i en av Sveriges större städer. Hon säger att det inte var något särskilt som hänt, bara att hon efter nästan tio år av misshandel och påtvingad prostitution hade fått nog.

– Jag vågade inte ta steget att lämna honom tidigare. Han fick mig att tro att jag inte skulle klara mig på egen hand: att jag var dum, säger Maria som egentligen heter något annat.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras nyhet: Misshandlade får fristad i Arvika

Det var efter att Hem & Hyra hösten 2017 skrev om hur bostadsbristen i länen Dalarna, Sörmland, Värmland och Örebro gör att misshandlade kvinnor inte kan lämna sina relationer. De blir kvar på kvinnohus vilket medför att andra kvinnor inte kan fly från sina relationer men också att kvinnorna som flytt en gång, riskerar att gå tillbaka till sina misshandlare eftersom de inte hittar någon ny bostad.

Artikeln fick den kommunala hyresvärden Arvika Bostads att bestämma sig för att ge en lägenhet i månaden till misshandlade. Det är just en sådan lägenhet som Maria nu sitter i.

Hittills ha tolv miss­handlade kvinnor fått hjälp med lägenheter från Arvika Bostads AB. Det var i juni förra året som Arvika Bostads började erbjuda socialtjänsten i Arvika en lägenhet per månad.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Arvika ger lägenheter till misshandlade kvinnor

– Vi lever på de här erbjudandena för när en misshandlad väl bestämt sig för att lämna, då behöver vi en annan bostad snabbt, säger Lisa Ivarsson, enhetschef på socialtjänsten i Arvika.

Att socialtjänsten vet att de kontinuerligt får en lägenhet gör att de kan arbeta förebyggande på ett annat sätt än tidigare.
– Jag som handläggare får modet att motivera dem att lämna relationen eftersom jag vet att bostadsfrågan kommer ordna sig, säger handläggaren Therese Johansson vid Arvika kommun.

Det gör att beslutet att lämna relationen inte behöver blir lika drastiskt eftersom kvinnan ofta kan bo kvar i sin hemkommun innan våldet hunnit eskalera. Man har till och med kunnat lösa situationer genom att mannen som misshandlat har fått flytta och kvinnan och barnen kunnat bo kvar.

Läs ocksåMisshandlade kvinnor nekas skyddat boende

– Eftersom vi kommer in tidigare i skedet har det gått att få männen att gå med på att flytta i omsorg om barnen. Många av lägenheterna är ju små och då är det enklare att mannen flyttar, berättar Lisa Ivarsson.

Flera bostadsbolag i de fyra länen ger misshandlade ur parrelationer förtur till lägenheter, men med det finns flera problem.

– Vid en förtur ska kvinnan ringa hyresvärden och öppenhjärtigt berätta om sin situation och kanske styrka det med intyg för att alls få gå före i kön. Men här gör vi våra utredningar och allt går via oss, säger Lisa Ivarsson.

Lisa Ivarsson och Therese Johansson vid socialtjänsten kan arbeta mer förebyggande när de får lägenheter via Arvika bostads AB.

Efter Hem & Hyras artikel 2017 skulle lägenheterna från Arvika Bostads först gå till Kvinnojourerna i Sverige, men medieuppmärksamheten kring nyheten gjorde att jourerna tackade nej på grund av hotrisken.

Så när Lisa Ivarsson senare läste i Hem & Hyra om Arvika bostads vilja att hjälpa till med lägenheterna, kontaktade hon genast bostadsbolaget och såg till att socialtjänsten i Arvika fick förmedla lägenheterna i stället.

Maria hamnade först i en annan del i av landet. Men där råkade socialtjänsten känna till att Arvika Bostads ställde upp med bostäder åt personer som misshandlats i nära relationer.

– Jag visste inget om Arvika och kände mig helt vilsen. Men när jag läste om det och förstod att det var en liten stad visste jag att jag skulle trivas, för jag tycker inte om stora städer efter vad jag gått igenom.

När Hem & Hyra kommer på besök har hon hunnit bo i sin lägenhet en dryg vecka. Att få bo ensam i en egen lägenhet i stället för på kvinnohus är skönt tycker hon.

– Jag har så mycket att tänka ­igenom men jag gråter inte lika mycket längre, säger hon och ­torkar tårarna med ärmen på sin vita t-shirt och fortsätter:

– Jag vet inte längre vem jag är. Jag var väldigt bestämd innan men han manipulerade mig och fick mig att gå med på saker som jag inte alls kan förstå att jag gått med på.

Som det här med ­prostitutionen.

Maria hade ett jobb som lokalvårdare men hennes sambo gillade inte att hon gick dit för då hade han inte någon kontroll över henne. Dessutom tyckte han att lönen var för låg.

– ”Varför ska du tjäna lika mycket på en månad som du kan göra på en dag?”, sa han till mig.
– Jag glömmer aldrig första gången … att stå naken inför någon man inte känner. Jag som alltid ­varit blyg.

Solen leker i björken utanför. På golvet i köket sitter Marias ­socialsekreterare som Maria ville ha med sig som ett stöd för att orka genomföra intervjun. Hon sitter på golvet eftersom lägenheten ännu bara har två stolar, ett bord och en säng som Maria köpt på loppis för pengarna som hon fått i startbidrag av socialtjänsten i Arvika.

För Maria fick inte med sig mer än kläderna hon hade på kroppen, passet och handväskan. Nu håller hon på att bygga upp sitt liv igen.
– Jag har varit död i nästan tio år, och är så stolt över att jag ­äntligen lämnat honom. Nu har jag insett att han aldrig älskade mig, utan ­ville få mig att tjäna pengar till ­honom. Den här lägenheten är som att få livet tillbaka, säger hon.

Maria drömmer om allt från att få ett jobb, lära känna nya vänner och att gå och fiska, för det är något hon aldrig gjort. Och hon har kommit en bit på väg bara på en vecka i Arvika. Maria ler stort.

– Jag har redan pratat med damen som bor här intill mig. Det är så skönt att prata med någon.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.