Annons

Stiftelseskandalen: Chefens son fick lägenhet hos Allmänna Barnhuset – trots miljoninkomst

Stockholm Den statliga stiftelsen Allmänna Barnhusets lägenheter ska gå till utsatta unga som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. En av dem som flyttat in i stiftelsens lägenheter i Vasastan är generalsekreterarens son och hans partner. Samma år de flyttade in lämnade de en bostadsrätt och hade en gemensam inkomst på 1,4 miljoner.
Foto: Kenneth Samuelsson
Stiftelsens lägenheter ska hjälpa utsatta ungdomar in på bostadsmarknaden. En av de som fått en lägenhet är sonen till stiftelsens generalsekreterare och hans partner - ett par med miljoninkomster.

Hem & Hyras granskning visar att barn och närstående till anställda på den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset har fått en gräddfil till attraktiva lägenheter i Stockholms innerstad. Detta utan att stå de 12-27 år i Bostadsförmedlingens kö som krävs för att få en etta i Vasastan.

Hem & Hyra har sökt stiftelsens ledning och ställt frågor om varför tio av de anställdas barn och närstående till stiftelsen fått lägenheter i stiftelsens hyreshus. Det har vi inte fått något svar på. Däremot får vi skriftliga svar på hur fördelningen av lägenheter går till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Stiftelsens ändamål är att stötta utsatta ungdomar och barn och enligt stiftelsens ansvariga gäller detta även fördelningen av stiftelsens lägenheter.

I ett mejl till Hem & Hyra skriver ledningen att ”Stiftelsen har i sin fastighetspolicy prioriterat ungdomar och unga vuxna som har svårt att komma in på bostadsmarknaden”.

Läs ocksåMutexperten om lägenhetsskandalen hos stiftelsen: "Skolexempel på korruption – ledningen bör avgå"

Högst upp över grupper som prioriteras när lägenheter ska fördelas står ”Unga vuxna som studerar eller arbetar”, enligt stiftelsens policy.

Annons

Förutom att prioritera att hjälpa bostadslösa ungdomar med en första bostad, ska lägenheterna fördelas efter behov. ”Att se till behov kopplat till unga vuxna som söker sin första bostad eller barnfamiljer som drabbas av svårigheter är den prioritering som Stiftelsen valt”, skriver ordförande Anne Marie Brodén i ett mejl.

En genomgång av de som fått lägenheterna visar att en av de största lägenheterna i stiftelsens hus i Vasastan, en tvåa på 68 kvadratmeter, har gått till generalsekreterarens 36-åriga son och hans partner.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande: Statlig stiftelse stoppar gräddfil till innerstadslägenheter för anställdas barn

Lön på över 1,4 miljoner

Vår granskning visar att paret hade en sammanlagd inkomst på lite över 1,4 miljoner kronor 2021, när de flyttade in i lägenheten.

Paret hade också redan en lägenhet när de flyttade till hyresrätten. Generalsekreterarens son hade sedan 2015 bott i en bostadsrätt i Vällingby. Under 2020 flyttade hans partner in i bostadsrätten och ett år senare, sommaren 2021, såldes bostadsrätten och paret bytte Vällingby mot Vasastan.

Sonens slutskattebesked visar att han 2021, när bostadsrätten såldes, gjorde en vinst i form av överskott av kapital på 409 000 kronor.

Annons

Ingen svarar på frågor

Hem & Hyra har sökt generalsekreteraren, sonen och stiftelsens ordförande för att ställa frågor om bostadsrätten men också om varför paret fick lägenheten – med tanke på att lägenheter ska fördelas utifrån behov och ges till personer som är i behov av en första bostad. Ingen av dem har återkommit.

Efter att vi granskat stiftelsens lägenhetsförmedling har denna information lagts ut på stiftelsens hemsida:

”Prioriterade målgrupper enligt vår policy är:

Fakta: Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Stiftelsen Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse som grundades 1633 och arbetar för att hjälpa utsatta barn och ungdomar.

Regeringen utser styrelseledamöter, i styrelsen sitter riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Stiftelsen äger totalt 112 lägenheter på Surbrunnsgatan 36, Döbelnsgatan 50 i Vasastan och på Pelargatan 19 i Johanneshov.

Läs också Ministern om Hem & Hyras stiftelseavslöjande: Allvarliga uppgifter som framkommit Gav lägenheter till anställdas barn – nu svarar stiftelsens ansvariga: "Allt sköts professionellt" Statlig stiftelse ska hjälpa utsatta unga – gav attraktiva lägenheter till anställdas barn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.