Annons

Efter larm om “skräckvälde” – så svarar Hyresgästföreningen

Nyheter Företrädare för Hyresgästföreningen i Västra Sverige anklagar organisationen för ett "skräckvälde". Förbundsordförande Marie Linder: “Känner inte igen den bilden”.
Foto: Filippa Ländin / Skärmdump / Montage

I en debattartikel i Expressen/GT skriver sex nuvarande och tidigare ordförande i Hyresgästföreningen region Västra Sverige om hur de känner sig tystade inom föreningen, att de upplever ett “sektliknande skräckvälde” och att det ofta är män som utövar härskartekniker mot kvinnor.

Nu svarar förbundsordförande Marie Linder på kritiken som de tar upp.
– Jag ska säga att det är inte en förhärskande kultur inom Hyresgästföreningen. Men det är klart, vi är en demokratisk organisation med över 500 000 medlemshushåll och flera tusen förtroendevalda så det kan säkert förekomma i sällsynta fall. Men när vi hör talas om sådant här så agerar vi direkt för det ska inte förekomma.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt henne har kvinnorna även skrivit ett brev till henne vilket lett till att ärendet bereds internt av arbetsutskottet och en jurist.
– Vi tar allt på största allvar. Vi har beslutat om en värdegrund och den gäller för alla som är förtroendevalda. Detta är frågor som vi jobbar väldigt aktivt med.

Behandlas kvinnor och män olika inom Hyresgästföreningen?
– Nej, alla ska behandlas lika oavsett bakgrund, kön eller annat.

Är det svårare för kvinnor att ha avvikande åsikter?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag ser också hur aktiva våra förtroendevalda är och hur mycket debattartiklar och insändare de skriver. Självklart är vi en organisation som tycker och känner saker och om någon skriver att de är för marknadshyror så delar de inte riktigt våra frågor och vår värdegrund. Då kan det vara svårt att ha den typen av åsikter.

Annons
Läs ocksåKvinnor inom Hyresgästföreningen: Det är för mycket ”lilla gumman”

I debattartikeln kallas Hyresgästföreningen för ett “sektliknande skräckvälde” – vad tänkte du när du läste det?
– Jag tänkte faktiskt att jag inte känner igen mig i den bilden. Min bild är snarare att vi är en förening med så många aktiva med olika bakgrund och att det gör oss till en unik organisation.

Varför tror du att debattörerna skriver så här?
– Det är svårt. Man måste ställa frågan till dem. Det är jättesvårt för mig att svara på varför de skriver detta. Jag kan ju konstatera att det finns olika bilder även i Västra Sverige. Jag vet inte varför de skriver det. Vi har alla en skyldighet för vilket klimat vi ska ha i Hyresgästföreningen och händer det något så måste vi alltid agera om vi inte lever upp till det vi kommit överens om. Då måste vi agera och ta tag i saker.

Vid sidan av debattartikeln som publicerades i Expressen/GT så gjorde samma tidning en granskning av regionchefernas löner och boendesituation. Tidningens chefredaktör Christer El-Mochantaf har uttryckt kritik mot att de granskade cheferna inte svarat på frågor och att Hyresgästföreningens pressavdelning tagit lång tid på sig att svara.

Den kritiken håller Marie Linder inte med om.
– Jag förstår den inte alls. Vi har svarat på frågor hela tiden, längs hela resans gång, så jag förstår inte alls den kritiken.

Annons

Expressens reporter säger att det är lättare för honom att få tag på statsminister Stefan Löfven än Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder?
– Jag är en person som är tillgänglig både gentemot medlemmar och de som är aktiva. Jag svarar på mejl hela tiden, jag är tillgänglig. Men vi är en organisation där det ibland är så att det finns lokala företrädare som vill representera föreningen och då ska man göra det. Men jag är absolut en person som är tillgänglig.

Tror du att uppgifterna som framkommit i granskningen och debattartikeln kan få negativa konsekvenser för Hyresgästföreningen?
– Det finns ett svar på debattartikeln från lokalt aktiva kvinnor som ger en annan bild, och det tror jag är viktigt. Jag är övertygad om att vi har personal som gör ett så otroligt viktigt arbete varje dag, jurister som står på hyresgästernas sida, vid renoveringar, i hjälp att komma till rätten. Likaså är vi en organisation som kämpar, senaste året under corona, mot frågor som rör vräkningar och annat. Jag tror att det viktigaste vi kan göra från vår sida är att visa allt det goda vi gör varje dag.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.