Annons

Efter massuppsägningarna – nu polisanmäls värdarna

Stockholm Hyresgäster i drygt hundra lägenheter ställdes på gatan i samband med en uthyrningshärva. Nu polisanmäler Hyresgästföreningen region Stockholm uthyrningsföretagen TTS Holding och Essens of Living. "Vi anser att det är olaglig verksamhet. Vår anmälan är ett sätt att skydda utsatta hyresgäster," säger Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen.
Bengt Öhman
Foto: Linda Dahlin/Aron Andersson
Hyresgästföreningen polisanmäler förmedlingsföretagen Essens of Living och TTS Holding för brott mot fastighetsmäklarlagen, för att bolagen som mellanhand saknat tillstånd för förmedlingsverksamheten. TTS Holding anmäls också för att ha tagit ut oskälig hyra.

Hem & Hyra har rapporterat om kaoset i samband med massuppsägningarnaStädetvägen i Häggvik och Fyrspannsgatan i Hässelby när hyresgäster i drygt hundra lägenheter hastigt tvingades lämna sina hem.

Något liknande har inte förekommit i modern tid, menar Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Att så många sagts upp och kastats ut på det här sättet. Det är som på statartiden, säger han.

Hyresgästerna måste flytta för att hyresvärden TTS Holding/Rent Xpress tvingats bort från fastigheten. Värden har egentligen hyrt lägenheterna i andra hand.

Värden TTS Holding har ingått ett avtal med bostadsförmedlaren Essens of Living som hyr ut företagslägenheter. Men Essens of Living äger inte fastigheten. Det gör Svenska Nyttobostäder som uppger att de inte känt till hur lägenheterna hyrts ut.

Läs ocksåVräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Förlorade sina bostäder

När hyresförhållandet uppdagades valde Svenska Nyttobostäder att säga upp avtalet med Essens of Living och därmed förlorade hyresgäster i drygt hundra lägenheter sina bostäder. Svenska Nyttobostäder har också hänvisat till att det varit problem med kriminalitet i husen.

Om fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder hade värnat om social hållbarhet hade de kunnat låta hyresgästerna åtminstone få stanna en period, menar Bengt Öhman.

Annons

– De hade kunnat erbjudit möjlighet att bo kvar tre månader under uppsägningstiden. Det hade fungerat som en liten krockkudde för hyresgästerna.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Värdarna polisanmäls

Nu har det också visat sig att värdarna inte haft de tillstånd för förmedling av hyresrätter som krävs. Därför polisanmäler Hyresgästföreningen förmedlingsföretagen Essens of Living och TTS Holding för brott mot fastighetsmäklarlagen, för att bolagen som mellanhand saknat de nödvändiga tillstånden. TTS Holding anmäls också för att ha tagit ut oskälig hyra.

– Vi anser att det är olaglig verksamhet. Vår anmälan är ett sätt att skydda utsatta hyresgäster, säger Bengt Öhman.

Affärsmodellen som hyresvärden använder är ifrågasatt, förklarar han.

– Varje led ska tjäna pengar. Först ska Svenska Nyttobostäder tjäna pengar, sedan ska Essens of Living tjäna pengar. Sedan har TTS Holding sannolikt lagt på 25 procent på hyran. I slutändan är det hyresgästerna som får stå för notan.

Tommy Johansson som är vd för fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder har sagt upp avtalet med Essens of Living som i sin tur hyrde ut till TTS Holding/Rent Xpress då de senare enligt honom misskött uthyrningen kraftigt.

Vd:n för Svenska Nyttobostäder, Tommy Johansson, hänvisar till att det inte ingår i deras affärsplan att hyra ut till privatpersoner, utan bara till företag och kommuner. Att företaget därför inte kunnat teckna några kontrakt med hyresgästerna som slängts ut.

Dök upp hos Bostadsförmedlingen

Men Hem & Hyra kan berätta att samtidigt som de kaotiska scenerna i Hässelby och Häggvik utspelade sig annonserade Svenska Nyttobostäder samma lägenheter till uthyrning hos Bostadsförmedlingen i Stockholm – till just privatpersoner. Med omedelbar inflytt och till en hyra på drygt 6 200 kronor för ettor på 22 kvadrat – långt ifrån de över 10 000 kronor i månaden de utkastade hyresgästerna i tredje hand nyligen betalat.

Annons

Vd Tommy Johansson säger först att det handlar om helt andra lägenheter, högre upp i huset. Men det visar sig inte stämma. I mejl till Bostadsförmedlingen listar Svenska Nyttobostäder själva vilka lägenheter det gäller – de som just utrymts.

– Det här är ett slag i ansiktet för de som blir utkastade, att lägenheterna erbjuds till andra privatpersoner, säger juristen Bengt Öhman.

Efter att Hem & Hyra ställt frågor om annonserna försvinner de från Bostadsförmedlingen. Svenska Nyttobostäder menar att det hela var ett misstag.

– De lägenheterna ska inte till privatpersoner. De blev felaktigt annonserade, säger vd Tommy Johansson.

Hem & Hyra har sökt TTS Holding och Essens of Living.

Fakta: Hyresgäster kastades ut från lägenheter i Hässelby och Häggvik

Läs också Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.